Zoekt de ultieme autobestuurder een opvolger?

Hij runt Renault, hij bestuurt Nissan en hij heerst over Mitsubishi. Carlos Ghosn is De Titaan van de Autowereld. Het lijkt erop dat ook de grote leider een stapje terug moet doen.

Carlos Ghosn heeft de mooiste hondenbaan van de wereld: hij is eindbaas van maar liefst drie automerken. Daarnaast is hij echter 63 jaar oud. Hoewel dat voor tenminste een derde van zijn nationaliteit - hij is Braziliaans-Libanees-Frans - een reden is om al jaren wijn te sippen aan de Côte d'Azur, stoomt Ghosn lekker door. 

Ook hij lijkt zich echter voor te bereiden op een vreedzame machtsoverdracht. Dat blijkt uit het volgende: Ghosn wil dat de concurrentie-directeur bij Renault en Nissan (ja die functie bestaat echt en heet afgekort CCO), in de nabije toekomst slechts één persoon is. Tegenwoordig bestaat de functie nog afzonderlijk in ieder bedrijf. 

Deze nieuwe functie zou om verschillende redenen een opmaat zijn voor Ghosns eigen exit. In de eerste plaats zou de CCO van zowel Nissan als Renault de tweede man in de Frans-Japanse dubbelmonarchie zijn. Dat betekent dat deze persoon ook de logische opvolger is van Ghosn en dat deze functie dus niet toevalligerwijs door de eindbaas is gecreëerd, maar met opzet. 

In de tweede plaats zou een verdere integratie van Nissan en Renault een waardig sluitstuk zijn van een regeringsperiode die wordt gekenmerkt door toenemende convergentie tussen de verschillende autofabrikanten. Als Ghosn het allemaal voor elkaar krijgt, kan hij terecht op zijn lauweren rusten.