Deze banden weten wanneer u gaat aquaplanen

Banden zijn leugendetectors voor auto's. Ze weten zelfs wanneer u de macht over het stuur gaat verliezen, cruciale seconden voordat u dat door heeft.

Stortregens veranderen een straat binnen een mum van tijd in een flinterdunne vijver. Dit zijn gevaarlijke plekken voor auto's omdat het risico op aquaplanen er groot is. 'Aquaplanen' is de situatie waarbij een waterlaag ontstaat tussen de band(en) van een voertuig en het wegdek, waardoor het voertuig onbestuurbaar wordt.

Gelukkig biedt het Japanse Sumitomo hulp. Hun systeem kan letterlijk zien wanneer uw auto richting onbestuurbaarheid rijdt. Dat werkt als volgt: camera's houden de banden in de gaten en banden kunnen niet liegen. De technologie was oorspronkelijk bedoeld om bandenspanning in de gaten te houden; zodra banden leeglopen, neemt hun rotatiesnelheid toe. Bovendien trillen ze meer.

Dezelfde variabelen kunnen ook gebruikt worden om in de gaten te houden wanneer het rubber gevaarlijk nat wordt. Zodra een auto over een nat oppervlak rijdt, draaien de banden namelijk ook een tikkeltje sneller. Sumitomo noemt dit systeem Sensing Core en de informatie die het registreert, kan naar de satnav, de ABS en de smartphone van de bestuurder worden gestuurd. 

Ook handig voor zelfrijdende auto's, want mensen zijn vooralsnog beter in het herkennen van en reageren op een nat wegdek dan zelfrijrobots. Zeker als ze hulp krijgen van dit soort leugendetectors.