Fransen razend over Renault-Nissans geheime bonusplan

Carlos Ghosn is de baas bij Renault-Nissan, alwaar hij goed verdient. Met name Frankrijk ligt dwars over zijn in hun ogen te royale beloning, dus wat doe je dan? Je bedenkt een sneaky omweg, met een Nederlands tintje.

Met zijn 63 jaar zit Ghosn in de herfst van zijn carrière als topbestuurder, maar er moet nog wel even geld verdiend worden. En terecht: onder zijn leiding gingen zowel Nissan als Renault met sprongen vooruit en werd en passant Mitsubishi nog even voor een prikkie opgepikt. Van een CEO als Carlos Ghosn is er maar één, en dat weet de kleine Braziliaan.

Ghosn was in Japan jarenlang de grootste grootverdiener, voor zijn werk bij Nissan pakte hij ongeveer 8 miljoen euro per jaar, maar daar is hij inmiddels weg als CEO. In Europa zwaait hij bij Renault nog wel de scepter, waar hij 7,2 miljoen euro op jaarbasis pakt. Dat is tegen de zin van de Franse staat, die meer dan 18% van het stemrecht binnen Renault heeft. In het ooit glorieuze Frankrijk, waar de rijken -gedreven door extreme belastingtarieven- sneller wegvluchten dan de Israëlieten onder de farao's, wordt er genivelleerd alsof Hans Spekman zelf het land leidt.

De greep van de Franse regering op Renault heeft er volgens Ghosn voor gezorgd dat een fusie met Nissan onmogelijk is, daarom wordt de winst voornamelijk gepakt met synergie, economies of scale dus. En dat is waar Ghosn en zijn bankiersvrinden proberen wat extra geld voor zichzelf uit te halen. Gaat het niet linksom, dan maar rechtsom.

Persbureau Reuters ontdekte een plannetje in de maak, waarbij er een apart bedrijf wordt opgericht dat meet hoeveel financieel gewin er is behaald door synergie tussen de bedrijven Nissan en Renault, en wellicht later ook Mitsubishi. 8% van de behaalde winst gaat in een virtuele pot, die onder het management wordt verdeeld als beloning voor de behaalde kostenbesparing. Dat klinkt fair, 92% voor het bedrijf en 8% voor de bestuurders die de besparingen mogelijk hebben gemaakt.

Echter, dan is er nog steeds die vermaledijde Franse overheid die nauwlettend in de gaten houdt hoeveel Ghosn krijgt, en aan de rem trekt als het te veel wordt. Daar is een doortrapt plannetje op gevonden: er wordt weliswaar openbaar gemaakt hoeveel er wordt uitgekeerd aan bonus, maar niet hoe de taart verdeeld wordt. Door deze beloning buiten het zicht van het publiek te houden hebben Ghosn c.s. in feite een geheim rainy day fund opgezet, waarmee hun reeds vochtige snavels nog eens extra nat gemaakt worden.

Het op te zetten bedrijf wordt een BV. Inderdaad, een in Nederland geregistreerd (brievenbus-)concern. Dit heeft alles te maken met onze vriendelijke belastingwetgeving, die eerder al het bedrijf Ferrari N.V. mogelijk maakte. Niet alleen kan hierdoor de verdeling van het geld verborgen gehouden worden, Frankrijk ziet ook nog eens geen cent belasting over het te verdelen bedrag. We hoeven u niet te vertellen dat er in het Elysee waarschijnlijk een keer grondig gevloekt is.

Is een dergelijke constructie discutabel? Absoluut. Is het snugger, net nu er vandaag een grote aandeelhoudersvergadering van Renault gepland staat? Geenszins. Maar je kunt ook naar het grote plaatje kijken en beoordelen wat de groei van beide autoconcerns Frankrijk en de andere aandeelhouders de afgelopen jaren hebben opgeleverd. Met een dergelijk panorama-overzicht wegen die paar extra miljoen voor de top wellicht op tegen de baten die een goede bedrijfsvoering oplevert.

Onduidelijk is nog of ook synergievoordelen door de samenwerking met Daimler (bijvoorbeeld door de Smart Fortwo en de Renault Twingo gezamenlijk te ontwikkelen, en door Infiniti's met Mercedes-onderdelen uit te rusten) ook meegerekend worden, maar naar schatting gaat er volgend jaar al zo'n 500 miljoen euro in het fonds. Acht procent van ruim 6 miljard aan behaald voordeel dus. Hoeveel daarvan voor Ghosn is, is onbekend, maar het is vast meer dan de 20% die Frankrijk vorig jaar van zijn variabele beloning kortte.  Renault laat in een reactie slechts weten dat "no such decisions have been made. We will not comment further on rumor or speculation"

Bovenstaande is ingegeven door de kapitalist in ons, die ook ziet dat er in de VS nog veel meer verdiend wordt. Als we onze volkse kant meer laten spreken kunnen we het als volgt opschrijven: 'wel geld naar bonusse voor de hoge heren met sigaar maar geen fesoenlijke moter leveren aan Max Vestappen!1' En terwijl de CEO's zich vermaken in hun villa's en op hun vliegdekschepen trekt de gewone man trekt weer aan het kortste eind. Denk daar maar eens over na.

Ghosn heeft donderdag op de aandeelhoudersvergadering gereageerd op de ophef: "This is the document of a consultant who came to make a certain number of proposals. We are open to proposals, but that doesn't mean when we listen to an idea that we are going to put it into practice."

Niets aan de hand mensen, gewoon doorlopen.