Belgische startup heeft wellicht het meest debiele plan ooit

België is een startup rijker, genaamd Hytchers. Het initiatief laat zich omschrijven als een soort Uber voor pakketjes, klinkt in eerste instantie best slim, alleen schiet je er bij nadere bestudering allerlei gaten in.

Het idee voor Hytchers - waarschijnlijk opgedaan tijdens een drumsessie onder het genot van een kommetje chai - is lovenswaardig: voorkom de vervuiling die ontstaat door de explosief gegroeide pakketbezorging door pakketjes onderweg te onderscheppen, en deze verder richting hun bestemming te laten rijden door mensen die deze route toch al afleggen. Als hub in de pakketjes-doorgeefketen fungeren tankstations van ijsbeertjesmoordenaarsconcern Total. Het doel van dit alles: verduurzaming van de transportketen, aldus Gondola.be.

De reden hiervoor is dat de beloning voor de deelnemers bestaat uit...wait for it... gratis brandstof bij Total. Weten we ook meteen waarom dat concern de samenwerking is aangegaan: iemand die 7 liter aan gratis benzine bij elkaar heeft gesprokkeld, tankt natuurlijk ook de overige 43l aan de Total-zuil. We horen Cristophe de Margerie (god hebbe zijn ziel) schuddebuiken in zijn graf.

Bovenstaande klinkt heel idealistisch en ecologisch enzo, maar bedenk je het volgende:

  • Hoe komen de bestelde pakketjes van het distributiecentrum naar het eerste Total-filaal? Juist, met een bezorgbus.
  • Deze bezorgbus benut daarna dus niet meer zijn volledige capaciteit, wat de CO2-uitstoot per bezorgd pakje verhoogt.
  • Mensen die twee Total-stations op hun dagelijkse route hebben rijden hier 99 van de 100 keer aan voorbij, omdat ze er niks te zoeken hebben. Nu kost het ophalen en weer afleveren van pakketjes ze extra tijd, maar ook extra brandstof en CO2-uitstoot. Immers een auto die met constant 50 km/u langs een station rijdt is veel schoner dan eentje die afremt, weer moet starten, en alle massa vanuit stilstand weer op gang moet krijgen.
  • Volgens de oprichter van de dienst hoeft de 'bezorger niet of nauwelijks om te rijden', met een gegarandeerde maximale omrijtijd van acht minuten. Kortom: u rijdt maar een beetje extra om voor uw grijpstuiver aan gratis brandstof in plaats van de veel efficiëntere markt zijn werk te laten doen.
  • Uiteindelijk moet het pakketje nog steeds bij de eindgebruiker terechtkomen, de Hytchers-koerier bezorgt nooit op het bezorgadres. Zelf niet wanneer hij/zij hier letterlijk langs rijdt.

Bij de dienst zijn 55 Belgische Total-locaties aangesloten. Gemikt wordt in eerste instantie op webwinkels die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben staan, zoals verkopers van bio- en fair-trade producten. Ons lijkt dat de klandizie die dit consumeert doorgaans zelf wel geheel CO2-neutraal met de fiets naar de reformwinkel kachelt om de onbespoten wortels en speltbrood in te slaan, maar soit.

Samenvattend: er wordt - daar waar via bezorgdiensten een vrij efficiënte keten aanwezig is - een complex tussenbezorgsysteem met diverse schakels gemaakt, dat erop vertrouwt dat mensen die niet als kerntaak het bezorgen van pakketjes hebben deze steeds een stukje verder in de goede richting volleyballen. Uiteindelijk moet het pakketje, waar geen bezorgtijd voor gegeven kan worden, alsnog bij een tankstation afgehaald worden, waarbij het risico bestaat dat de bio-aardappels van de klant inmiddels aan het rotten zijn of de Peruaanse poncho van Alpacawol inmiddels uit de mode is. Als beloning voor hun inspanningen krijgen de deelnemers die van de wereld graag een betere plek maken een paar liters peut om de atmosfeer mee te vervuilen.

Het kan aan ons liggen, maar dit klinkt niet als een million dollar idea. Richt dan een fietskoeriersbedrijf op ofzo.