Hoe drie tieners ongemerkt politieauto's en -wapens stalen

In Los Angeles hebben drie tieners de tijd van hun leven gehad toen ze ongemerkt bijna twee weken lang van politie-auto's en -uitrusting gebruik konden maken. Hun avontuur eindigde woensdagavond met brokken.

De drie - in de leeftijd van 15 tot 17 jaar - maakten deel uit van een programma waarbij kansenjongeren als kadetten onder begeleiding van echte agenten meeliepen en maatschappelijk nuttige activiteiten ontplooiden. Tegelijkertijd zou de jeugd discipline leren, een goed voorbeeld zijn voor hun soortgenoten en zich uiteindelijk ontpoppen tot brave burgers. Althans, zo was de gedachte van de positivo's die het programma opzetten. Helaas voor hen blijkt de wereld geen grote bloementuin te zijn waarin iedereen hand in hand onder de regenboog danst en pakten de tieners heel gewiekst hun kans toen ze deze schoon zagen.

Met hun kennis van de politiesystemen werd er materieel uitgecheckt onder de naam van een agent die op vakantie was en reden de drie ongestoord bijna 2 weken lang met politie-SUV's, maar ook stroomstootwapens, politie-radio's en kogelwerende vesten voor kansenwijken South Central en  Inglewood. Gelukkig voor de autoriteiten is Los Angeles geen Ghana, en wordt er regelmatig gecontroleerd of alle inventaris nog wel aanwezig is. Deze week gingen de alarmbellen rinkelen toen werd ontdekt dat er iets niet in de haak was. 

Tegenover de L.A. Times geeft politiecommissaris Charlie Beck toe dat er fouten zijn gemaakt: “We’re going to look at this, we’re going to look at how they did it, and we’re going to make sure it can’t be done again”. Eén van de verdachten werd als modelkadet gezien, en zijn foto werd gebruikt in promotiemateriaal voor het programma, waaraan momenteel 2.300 jongeren deelnemen.

In totaal werden twee Ford Police Interceptor-SUV's buit gemaakt, beide werden woensdagavond na een achtervolging door de verdachten kapotgereden. Hierbij raakte een vrouw die net op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was lichtgewond. Tijdens de arrestatie droeg één van de tieners een kogelwerend vest van de LAPD.

Spelende vrouw, wat heb je nu geleerd?