Fiat Chrysler werd vrijwel direct na Volkswagen verdacht van eigen Dieselgate

Welkom bij weer een nieuwe aflevering van DieselDoodOnthullingen! Het Amerikaans-Italiaanse FCA doet al tijden alsof zijn neus bloedt inzake achterlijke hoge emissies, maar dezelfde lui die Volkswagens Dieselgate ontmantelden, roken dat bloed al in 2015.

In september 2015 bleek dat het Volkswagen-concern speelde met emissies. Daarop volgde een karavaan van hele en halve ontkenningen van de rest van het automotieve speelveld. Vele van deze vrome stemmen logen destijds bunkerhard. Fiat Chrysler bijvoorbeeld, dat hield meer verborgen dan een dikke envelop en een maffioos gebaar konden afkopen.

Dat zeggen wij niet, dat zegt de EPA, de Environmental Protection Agency. Dat is dezelfde vrijetijdsvereniging van vrijeschoolfans als de club die ooit Volkswagens Dieselgate ontdekte. Even een neus-op-de-feitencitaat dat uit een gewobte mail van de EPA komt en over FCA gaat - u kunt zelf wel raden wat er onder 'redacted' moet staan: "I am very concerned about the unacceptably slow pace of the efforts to understand the high NOx emissions we have observed from several [redacted] vehicles with the [redacted]".

Saillant detail in dit alles is dat Bosch waarschijnlijk dus echt de missing Dieselgate-link tussen VW en FCA is. Want welk bedrijf leverde vrijwel zeker de code om creatief om te gaan met de irreële emissiecijfers? Het begint met een B en...ok, het is gewoon Bosch.