Zo gevaarlijk (en duur) is appen achter het stuur

Even wat moralisme voor op de vrije zaterdag. Voor uw eigen bestwil - en die van anderen. Want met uw smartphone pielen blijft gewoon hartstikke gevaarlijk en is op de lange termijn nog duur ook.

U rijdt op de snelweg. Het is een schitterende vijfbaansweg waar iedereen wordt gedwongen een coma-opwekkende 100 km/u te rijden. Het is rustig, het zicht is goed en daardoor is de verleiding groot. Even moeder de vrouw appen dat u onderweg bent, de mail checken, desnoods een hondenkop over uw gezicht snappen. Hoeveel meter kijkt een automobilist gemiddeld niet op de weg als hij een blik op zijn smartphone werpt?

Een appje sturen kost gemiddeld tien seconden. Als u 100 km/u rijdt, bent u aan het eind van uw bericht ongeveer 280 meter verder. 280 meter die u nauwelijks heeft gezien. Een selfie (ja, er zijn mensen (v) die selfies trekken in de auto) kost gemiddeld vijftien seconden. Da's bijna een halve kilometer

Wat is het resultaat van al deze fratsen? Juist, meer ongelukken en meer verkeersdoden. Speed doesn't kill, smartphones do. Laten we het niet hebben over de menselijke prijs van dit gehannes - dat wordt wel heel zondagprekerig - maar het kan geen kwaad er bij stil te staan wat dit voor uw portemonnee doet. Een toename van het aantal verkeersongelukken, betekent een toename van het aantal verzekeringsuitkeringen, wat uiteindelijk niets anders kan betekenen dan een verhoging van de premies. De prijs van appen achter het stuur zal op een bepaald moment betaald moeten worden.