Heel opvallend: niemand wil een Alfa Romeo Giulia

Hierboven ziet u een Alfa Romeo Giulia Quadrofoglio. Die auto doet dingen in 's mans broekje. Maar voor de verkopen van de gewone Giulia doet de auto weinig.

Wat Alfa Romeo nodig heeft is succes in de Verenigde Staten. En Alfa, ooit de apex van Europese stijl, heeft voor het eerst in jaren een wapen om de oorlog te winnen: de Giulia. Vooral de Quadrofoglio zet het merk eindelijk weer op de kaart. De Amerikaanse verkopen vallen echter vies tegen.

Vrijwel alle typen kleine en middelgrote luxe auto's werden afgelopen jaar (mei '16 - mei '17) vaker verkocht dan de Giulia. In de VS wist het merk dit jaar slechts 2428 Giulia's - inclusief Quadrofoglii - weg te zetten. Dat maakt de auto slechts marginaal populairder dan de BMW i3. In het land van veelcilinders is dat niet echt een aanbeveling. Bovendien betekent het dat de tegenvallende verkopen niet kunnen worden afgeschoven op de verschuiving van sedan naar SUV. Mercedes en Audi konden hun sedans niet aanslepen. 

Hoe kunnen we het dan wel verklaren? Wellicht dat decennia van waardeloze bouwkwaliteit niet met een enkel meesterwerk zijn weg te poetsen. Misschien is de gewone Giulia wel helemaal niet zo mooi als iedereen zegt. Misschien is de Alfa wel gewoon te verfijnd voor de bij vlagen groteske Amerikaanse smaak.

Gelukkig is de Giulia in Nederland nauwelijks een flop te noemen. Alfa Romeo is bezig met een langzame comeback in ons land. Het heeft op dit moment een marktaandeel van 0,43 procent. Dat is na een aantal magere jaren, hetzelfde niveau als in 2013. Niet dat dat bijzonder positief is want in de jaren negentig lag het marktaandeel gemiddeld boven de 1,5 procent.

De rol van de Giulia bij Alfa's wederopstanding in ons land is echter overduidelijk. Dit jaar werden vooralsnog  799 Alfa's verkocht. 397 daarvan waren Giulia's. Ons landje gaat Alfa weer groot maken!