Hoe lang bestaan Amerikaanse automakers nog?

We leven in de wondere wereld waarin Tesla meer waard is dan het immer onvolprezen BMW. Niemand weet precies waarom dat zo is. Tesla redt het de komende jaren wel, maar General Motors en Ford hebben een probleem.

Autofabrikanten zijn geen geweldige investering. Wat niet wil zeggen dat de bedrijven slecht presteren. Neem Ford: dat beukte onder leiding van de onlangs ontslagen topman Mark Fields almaar door. Recordwinsten, topomzetten, alles. Maar de aandelenkoers bleef maar dalen. Hoe kan dat toch?

Dat is een pregnante vraag, vooral omdat Tesla nog nooit winst heeft gemaakt en bizar veel waard is. Zelfs meer dan BMW. Dat is natuurlijk volkomen flauwekul. BMW heeft benzinebloed, is auto-adel, Tesla is een droom. Een geweldige droom, maar geen droom die de illusie van vijfhonderd dollar per aandeel rechtvaardigt. Toch zal het daar volgens insiders heen gaan. "The thinking on the Street is, don't look at Tesla's numbers, don't use any logic, just go out and buy it because it's going to $500.

Ondertussen worden aandeelhouders van automakers ongeduldig. Die willen geld en knallende aandelenkoersen zien. Nou, Europese automakers zijn onaantastbaar. Zeker de luxefabrikanten presteren prima en wie ook maar een vinger uitsteekt naar die merken, heeft te maken met overheden die daar een stokje voor steken. Hetzelfde geldt voor de Japanners en de Koreanen.

Amerikanen zijn een tikkeltje kapitalistischer en laten aandeelhouders begaan. Dat betekent dat Tesla, een bedrijf dat - we herhalen het maar - nog nooit winst heeft gemaakt, een bedreiging vormt voor de rest van de Amerikaanse autoindustrie. En dan hebben we het niet over marktaandeel, maar over leven.