Topman Mercedes pist op milieuzones in steden

Dat Daimler/Mercedes-topman Dieter Zetsche een baas is, wisten we al. Maar hij is ook dapper en beukt keihard in op de autopesters. Zetsche lijkt van mening dat milieuzones even effectief zijn tegen klimaatverandering als GroenLinks-methodes tegen terreur.

Milieuzones zijn de satan. Ze werken totaal niet - gewoon niet - maar maken dieselauto's tweederangsburgers. Schijnt allemaal te mogen als je wat brabbelt over 'goede bedoelingen en klimaat'. Autorijders kun je sowieso straffeloos dwarszitten, dus geen haan die er naar kraait. Nou, niet als het aan Dieter Zetsche ligt.

We zullen zijn fulmineren even voor u vertalen. "Voor het klimaat zijn resultaten belangrijker dan symboolpolitiek. Ik ben er ten diepste van overtuigd dat als we een energietransitie in de autowereld succesvol willen laten zijn, we er niet voor moeten kiezen de verbrandingsmotoren politiek aan te pakken, maar elektrische aandrijflijnen aantrekkelijker moeten maken." Daar zitten flink wat woorden Duits bij. En een beetje Hebreeuws onzerzijds: AMEN.

De symboolpolitiek van de autohaat is uitgewerkt. Wie echt een betere wereld wil, legt zich erbij neer dat de illusie van een linnentasjesmaatschappij met OV-jaarkaart onhaalbaar is. De auto blijft. Hoe precies, valt nog te bezien. Geef elektromobielen een kans en fakkel de oude garde niet nodeloos af. Dat moet de anti-autopartijen toch aanspreken: knuffel de nieuwkomers dood en vergeet de vorige generaties. Dus kom op jongens, schouders eronder en stekkers erin - maar laat de verbrandingsmotor gewoon met rust.

Beeld: 'fuck you' met een andere vingercombinatie.