Er komt nooit meer een rauw klinkende Polestar-Volvo

Het Zweedse Polestar begon ooit als Volvo-raceteam, daarna bouwde het blauwe schildje heel kort Volvo's sportieve topmodellen, om vervolgens de Zweedse standaardmodellen lafjes te tunen. Dat is nu over, Polestar wordt een zelfstandig merk.

In 2014 kwam Volvo met de S60 en V60 Polestar, de spirituele opvolgers van de lang gemiste T5- en R-modellen. Het waren modellen met een dikke 350 pk sterke zescilinder, die binnen 5 seconden naar de 100 accelereerden, en een welkom alternatief waren voor mensen die per sé geen M3 of C63 wilden hebben. Ze konden zich op rauwe power dan misschien niet meten met de Duitse concurrentie, maar het waren zeker leuke, dynamische, en bovendien goed uitgeruste auto's. 

In 2016 volgde een update. Aangezien Volvo alles met meer dan vier cilinders had afgezworen kregen de modellen een 2.0 viercilinder en 367 pk. Genoeg vermogen, maar toch: een viercilinder-krachtpatser van dit formaat, wie koopt dat? Zeker aangezien fans in den beginne lekker waren gemaakt met een extreem concept met V8.

Wellicht besloot Polestar (inmiddels voor 100% eigendom van Volvo) dat de lol er een beetje af was als ze dermate in hun motorkeuze beknot worden, of misschien was het altijd al als eenmalige exercitie bedoeld, maar plannen voor een nieuwe Polestar-topper vernamen we niet. In plaats daarvan werd er nog even wat extra geld uit het label gehaald door standaard-Volvo's motorisch lichtjes te tunen. De nadruk lag hierbij niet op meer pk's, maar een wat rijker en breder dagelijks bruikbaar toerengebied. Met succes, onlangs meldde Volvo trots 100.000 van dergelijke aanpassingen te hebben gedaan.

Echter: een lekker sterke Volvo, in de geest van de roemruchte V70R, leek ver weg. Dat zo'n auto er niet meer gaat komen -althans, met Polestar-badge- onderstreept Volvo nu met de mededeling dat Polestar ophoudt als label van het merk, en zelfstandig auto's gaat ontwikkelen. Dit worden high performance electric cars, waarvan we de eerste glimp deze herfst al gaan zien. 

Polestar will be a credible competitor in the emerging global market for high performance electrified cars. With Polestar, we are able to offer electrified cars to the world’s most demanding, progressive drivers in all market segments.

De Polestars van de toekomst blijven derhalve gespeend van een Volvo-badge. Wel blijft de 100% Volvo-dochter binnen het merk actief met de eerdergenoemde lucratieve optimalisatiepakketjes, die onder het  Polestar Engineered-submerk worden aangeboden. Want waarom zou je die inkomsten weggooien? De mededeling komt overigens niet geheel als een verrassing: vorige week praatte een Geely-topman zijn mond al voorbij in de Britse autopers, vandaag bevestigt Volvo het verhaal officieel. Stiekem zijn wel best wel benieuwd naar de modellen waarmee de tak gaat komen, en of ze echt anders zijn, of dat de Zweden een Lancia Themaatje doen, en standaard-Volvo's met een Polestar-logo beplakt.

Hieronder nog even de brom van de T6 voor de archieven. In de toekomst hoort u alleen maar een hoge elektrische piep uit Polestars: