Uber-topman Kalanick vertrekt temidden van grote onrust

Groot nieuws bij taxiapp Uber: niet geheel onverwacht geeft topman Travis Kalanick er de brui aan bij zijn miljardenbedrijf. Recentelijk was er elke week wel een schandaal of een vertrek van een managementslid, en nu gaat de hoogste baas ook.

Kalanick was net een week met 'verlof'. Directe aanleiding was het treurige overlijden van zijn moeder, maar onderhuids speelde veel meer mee. De onrust binnen de tent groeide, en zo ook de kritiek van zowel binnen als buiten. Het bedrijf liep aan de bovenkant sneller leeg dan een Afrikaans dorp met ebola, en dus nam Kalanick de tijd om 'zichzelf opnieuw uit te vinden':

"For Uber 2.0 to succeed there is nothing more important than dedicating my time to building out the leadership team. [..] But if we are going to work on Uber 2.0, I also need to work on Travis 2.0 to become the leader that this company needs and that you deserve."

...aldus Kalanick vorige week in een e-mail naar zijn personeel. Kennelijk kwam Kalanick er na een weekje al achter dat Travis 2.0 er niet in zat, of te veel moeite zou kosten, en dus besloot hij de pijp aan Maarten te geven. Althans, zo lijkt het. De New York Times beweert echter dat Kalanick onder de bus is gegooid door een aantal investeerders, dat zijn vertrek eiste. Uber zelf heeft nog geen statement afgegeven.

Dat het al tijden onrustig was bij Uber mag een understatement heten. De app ligt van alle kanten onder vuur wegens onder andere aanrandende chauffeurs, het delen van het medisch dossier van een verkrachtingsslachtoffer, diepgeworteld seksisme, drankmisbruik, het aannemen van iemand die mogelijk gigabytes aan informatie van zijn vorige werkgever stal, en het feit dat mede-oprichter en topman Kalanick best wel een grote hufter is die iets te vaak de botte bijl hanteert. In sommige gevallen is de kritiek werkelijk te gek voor woorden, zoals bij managementlid Bonderman (72), die er na een onschuldig grapje over kleppende vrouwen door de omhooggevallen Griekse ruggensteker (en Kalanicks nieuwe BFF) Ariana Snitchington op een achterbakse manier bij gelapt werd en binnen een paar uur zijn biezen moest pakken.

Meestal echter is de kritiek meer dan terecht. Maar ga er maar eens aan staan: binnen werkelijk no-time (Uber is in 2009 opgericht) tot een mondiaal miljardenconcern uitgroeien en dan ook nog alles op managementsniveau onder controle weten te houden. Kalanick zag zichzelf het kennelijk niet meer doen. Over mogelijke opvolgers is niets bekend, en evenmin of Kalanick zijn financiƫle belangen houdt. Immers: het nieuws is nog niet eens officieel bevestigd. Wordt vervolgd.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f672c10dbb20', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });