Fietsdeeldiensten zijn booming in China. Voor veel inwoners is het ideaal om even een fietsje te huren om van a naar b te trappen en er zit dus goed geld in deze markt. Dan moet je als ambitieuze start-up alleen niet gaan bezuinigen op essentiƫle onderdelen, want dan kan het een duur grapje worden.
Voor Wukong Bikes was dat onderdeel een gps-tracker. "Dat hebben we niet nodig", dachten ze. Waar dit overmatige vertrouwen in de mensheid vandaan kwam, is onbekend. Feit is dat het optimisme keihard werd afgestraft; in vijf maanden verdween ruim 90 procent van alle fietsen.
Uiteraard ontdekte ook Wukong Bikes dat het toevoegen van een gps-signaaltje wel handig was, maar toen was het al te laat. Het geld was al op en het bedrijf ging failliet. De fietsen kun je natuurlijk nog steeds tegenkomen, want die zijn nu in handen van Chinezen die zichzelf van een gratis tweewieler hebben voorzien.
Dit prachtige stukje schadenfreude is overigens niet tekenend voor de rest van de markt. Concurrenten Mobike en Ofo lopen wel uitstekend, mede dankzij de toevoeging van gps-trackers. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de fietsverhuur in Londen gebruiken deze partijen geen docking stations, maar kan je de fiets overal achterlaten waar je wil. De volgende gebruiker kan hem dan opsporen via de app en het slot openen met bijvoorbeeld een QR-code. De bedrijven worden financieel ondersteund door techgiganten als Alibaba die een mooie toekomst zien in dit alternatief voor de auto in de dichtbevolkte steden in China.