Villeneuve: Vettel deed niets verkeerd

Twee dagen na het veelbesproken incident tussen Vettel en Hamilton blijven de meningen binnendruppelen, en voor het eerst zien we een 100% verdediging van Vettel. Deze komt op het conto van...jawel: Jacques Villeneuve.

We hadden hem rond de vorige race in Montreal een beetje gemist, maar de grootste schreeuwlelijk van Canada is terug. Jacques Villeneuve dropt zijn mening, en dan niet over de topprestatie van zijn landgenoot Stroll, die voor het eerst sinds Jacques Villeneuve een podium scoorde voor Canada, maar over Vettels ramactie op Lewis Hamilton.

Volgens Jacques was er niet zoveel aan de hand en moeten we niet zo janken over de uit wraak geboren kamikazeactie. Tegenover Motorsport.com laat de Canadees weten dat het misschien niet zo'n fraaie actie was, maar dat we ons er verder niet zo druk over moeten maken. 

Villeneuve is ervaringsdeskundige: hij was zelf was ooit ook slachtoffer van een agressieve Duitser: in de laatste race van 1997 op Jerez stuurde Michael Schumacher vol op hem in bij een inhaalactie, waarna Schumacher gediskwalificeerd werd voor het volledige seizoensklassement. Wel even wat anders dan de 10 fopseconden voor Vettel, maar wellicht speelde mee dat Schumi drie jaar ervoor Damon Hill al eens uit de race had gebeukt (beeld) en daarna onbestraft de titel pakte.

Volgens Villeneuve zijn zijn aanvaring met Schumacher en die tussen Vettel en Hamilton niet vergelijkbaar, omdat de eerste op snelheid gebeurde, terwijl bij de aanrijding van dit weekend slechts stapvoets gereden werd. Ah, ok, dus het is in orde om een concurrent een bodycheck met je bolide te geven zo lang je maar niet zo hard rijdt. Waarbij we er nog even aan voorbij gaan dat Schumacher zijn wanhoopsactie uitvoerde omdat hij op het punt stond het wereldkampioenschap te verliezen, terwijl er bij Vettel echt helemaal niks komma nul op het spel stond. 

They’re going 10mph, who cares? Of course it was ugly, but ultimately Lewis brake-tested him. I’m a driver, I’ve been there. Whenever a driver did that to me, then I would do whatever Seb did. He got a penalty, the biggest he could get, I guess, according to the new rules."

Was getekend: Jacques Wartaal Villeneuve. Dat uit de telemetrie naar voren komt dat Hamilton op geen enkel moment een remtest uitvoerde vergeet hij voor het gemak even. Want feiten zijn lastig als ze niet met je mening correleren. En ja, we kennen dit screenshot, maar geloof ons: als een F1-auto 100% remt met 50-60 op de klok, dan deceleert hij echt wel wat sneller dan Hamilton deed.

Onderhand heeft de hele wereld behalve Eddie Irvine zijn plasje wel gedaan over het incident, dat na blijft etteren omdat de raceleiding naliet een passende straf uit te delen. Maar Charlie Whiting laat zich sowieso aardig wat welgevallen van Vettel. Member Mexico?

Christian Horner - Vettels oude teambaas - wijt het aan een moment van 'rode waas'. Kortom: Vettel reageerde impulsief zonder na te denken. Dat lijkt ons een accurate analyse. Vettel verloor zijn cool en deed iets doms. Een beetje een man geeft daarna gewoon toe dat hij fout zat en knijpt zijn handjes in elkaar in de wetenschap dat hij er goed mee is weggekomen, maar Vettel koos ervoor de vermoorde onschuld te spelen. Een houding die hem op onder andere dit villeine stukje van Sniffpetrol kwam te staan.