Uniek. Porsche 917K uit film Le Mans staat te koop

Het gebeurt al vrijwel nooit dat er een Porsche 917 op de markt komt, want dergelijke racers zitten allemaal vast in verzamelingen van liefhebbers of musea. Maar dat dit exemplaar is gebruikt in de filmklassieker Le Mans en dat maakt het extra speciaal.

We schreven al een keer over een betaalbare replica van deze auto, omdat de kans dat het origineel ooit op de markt zou komen nihil was. Blijkbaar is de hel nu bevroren en vallen Pinksteren en Pasen op één dag, want de echte 917K is te koop. Tijdens de Gooding & Co veiling op 18 en 19 augustus in Pebble Beach gaat het icoon onder de hamer.

Dit exemplaar met chassisnummer 917-024 heeft in 1970 deelgenomen aan tests van Porsche voor de 24 uur van Le Mans, maar is nooit aan de start van de bekende race verschenen. Porsche verkocht de auto aan fabrieksrijder Jo Siffert die de racer op zijn beurt verhuurde aan Steve McQueens productiemaatschappij voor gebruik bij de opnames van de film Le Mans. 

De 917K is niet alleen veel in de film te zien, maar werd ook ingezet als camera-auto. Le Mans kwam in 1971 uit, maar de film flopte. Pas later kwam de erkenning. In de loop van de tijd is de film uitgegroeid tot een klassieker, met name onder auto- en raceliefhebbers. Het verhaal levert een uitstekend tijdsbeeld op van de 24 uur van LeMans in die tijd, waarbij de echte coureurs en de echte racewagens zijn gebruikt. In deze tijden van groene schermen en computeranimaties is die waardering daarvoor alleen maar toegenomen.

Na de opnames van de film ging de Porsche terug naar de privéverzameling van Jo Siffert die hem bewaarde tot zijn dood een paar jaar later. Om aan te tonen hoe belangrijk de Porsche voor Jo was; de 917K leidde zijn begrafenisstoet.

De racer verdween vervolgens in een Franse verzameling om begin deze eeuw herontdekt te worden. Een stevig restauratie later ziet de Porsche er weer als nieuw uit en is de auto op zoek naar een nieuwe eigenaar. Het is unieke kans om een icoon in handen krijgen en dat zullen de gefortuneerde verzamelaars ook weten. Het veilinghuis geeft geen verwachte opbrengst op, maar wij verwachten dat deze Porsche makkelijk een paar miljoen euro kan binnenharken.