Man vecht parkeerboete van €35 aan, moet €2.000 betalen

We houden van mensen met principes, maar het kan een duur geintje zijn om je principes altijd te laten prevaleren boven een meer pragmatische instelling. Zeker wanneer je zaak niet sterk is.

Als er een volk principieel is, dan zijn het wel de Zwitsers. In veel Zwitserse gemeenten is parkeren het eerste half uur gratis, om kortparkeerders niet op kosten te jagen. Met een druk op de knop krijg je het eerste half uur geschonken, en als je verwacht langer te parkeren kan je vanaf dan het normale tarief betalen.

Een 54-jarige man kreeg in november 2015 een parkeerboete van CHF 40 (ruim €35) in Hinwil (Zürich), omdat er niet betaald was en evenmin gebruik gemaakt van het gratis half uur. Hij besloot deze aan te vechten, met het argument dat de automaat defect was: de 'half uur-knop' zou niet gefunctioneerd hebben. Een hem onbekende vrouw zou hetzelfde hebben ondervonden.

In zijn zaak verzocht de man, die van een WAO-uitkering leeft, dat de automaat technisch onderzocht werd en dat de hem onbekende vrouw opgespoord werd als getuige. De rechtbank ging hier niet op in, met het argument dat de automaat op die dag aantoonbaar goed functioneerde. Bovendien had de vrouw haar boete betaald en daarmee de rechtmatigheid ervan erkend.

Het oordeel van de rechter: de man moet de boete van CHF 40 alsnog betalen, samen met de gemaakte gerechtskosten van CHF 1200. Hier liet hij het niet bij zitten en ging in hoger beroep. En, oh wonder: het Zwitserse Hof herhaalde het oordeel van de lagere rechter, en gooide er bovendien nog CHF 1000 aan bijgekomen gerechtskosten bovenop, zo berichten Zwitserse media. Omgerekend naar euro's is dit een dikke 2 mille.

Zo groeide een simpele boete van een paar tientjes uit tot een kostenpost van duizenden euro's. En kreeg de man alsnog zijn gelijk niet. We weten niet wat meer pijn doet. Overigens is de boete nog niet definitief: de man kan nog naar de hoogste rechter, het Bundesgericht, stappen.