Officieel: Porsche 911 GT2 RS, gelimiteerde bandenroker

Na een lange aanloopperiode is de Porsche 911 GT2 RS eindelijk officieel onthuld. De 700 pk sterke 911 heeft een 0-100 tijd van 2,8 seconden. We kunnen we ons zo snel geen andere achterwielaandrijver bedenken die het zonder batterijen sneller doet. 

De krachtigste standaard 911 ooit produceert als gezegd een heel royale 700 pk, waarmee een topsnelheid van 340 km/u gehaald kan worden. Ondanks het ontbreken van vierwielaandrijving sprint de snelste 911 in 2,8 seconden vanuit stilstand naar de 100. 0-200 km/u gaat in 8,4 seconden. Ongelooflijk snel, maar toch ook langzamer dan bijvoorbeeld de McLaren 720 S, die de klus in 7,8 seconden klaart (doch 2,9 s over de 0-100 doet). Je hebt bazen en bovenbazen.

De nieuwe GT2 RS is met 1.395 kg DIN-gewicht iets zwaarder dan zijn voorganger, die met alle vloeistoffen en een 90% volle 90-litertank 1.370 kg in de schaal legt.

Dit is geen schande, als je bedenkt dat de 991-generatie van de 911 behoorlijk (5 cm) langer, breder en ook hoger is dan een 997, en de flink gegroeide wielen (achter werden ze een volle 2" (5 cm) groter in diameter), het achterwielbesturingssysteem en de PDK-bak allemaal extra gewicht toevoegen. Dan is 25 kg extra nog heel netjes.

Gewichtsfreaks kunnen hun GT2 RS op dieet zetten door het Weissach Package te bestellen. Dit pakket, dat voor het eerst op de 918 Spyder zijn intrede deed, drukt het gewicht met 30 kg dankzij extra onderdelen van carbon en titanium zoals het dak en de torsiestabilisatoren en koppelstangen van beide assen. Daarnaast krijg je wanneer je het WP aanvinkt magnesium wielen. Een andere uitlaat hoort niet bij het pakket, standaard krijg je namelijk al een titanium blèrpijp die 7 kg lichter is dan de uitlaat onder de Turbo S.

Ook de klep van de bagageruimte is uit carbon opgetrokken, iets dat bijdraagt aan de forse nieuwprijs van ruim 3,5 euroton.

Het uiterlijk van de nieuwe GT2 RS verraadt direct dat het een serieuze boze Porsche is. Qua kleurstelling waren de marketeers van Porsche echter verre van creatief: de vorige GT2 RS werd in saaigrijs met een half zwart-half bordeelrood interieur voorgesteld, de nieuwe RS oogt...exact hetzelfde. Afgezien van de extra zwarte vlakken op de buitenkant. Je moet er van houden, maar het had wel een tikje uitbundiger gemogen.

Porsche heeft bij de auto een bijpassend horloge laten ontwikkelen, dat je alleen mag kopen als je ook een GT2 RS bestelt. Kosten: € 9.450. De auto zelf kost € 354.300, en is vanaf december 2017 leverbaar. Begin 2018 volgt het Weissach Package. Tot slot zetten we de belangrijkste specs nog even op een rijtje. Een tip: wie nu nog een model wil kopen, moet haast maken. Tenzij je een maand na de lancering het dubbele op eBay wilt betalen.