Tot en met 2020 blijft de Formule 1 met de huidige motoren rijden, maar wat daarna gaat gebeuren is momenteel het onderwerp van discussie. Blijft de hybride aandrijving, gaan we naar meer, minder of evenveel cilinders en wat doen we met het geluid? Allemaal vragen waar de FIA de komende tijd antwoorden op moet vinden, zodat de motorleveranciers tijdig kunnen beginnen met het ontwikkelen van de krachtbron voor 2021.
De komst van nieuwe regels levert ook een goed moment op voor nieuwe motorbouwers om in te stappen in de sport. Omdat iedereen op dat moment weer met een schone lei begint, zijn de kansen even groot.
Daarom zijn bij het overleg niet alleen de huidige leveranciers (Ferrari, Mercedes, Renault en Honda) aanwezig, maar schuiven er ook potentiële nieuwkomers aan. We wisten al dat merken als Audi, Porsche en Alfa Romeo geïnteresseerd zijn, maar nu blijken ook Aston Martin en Cosworth aan te schuiven.
Het zijn twee interessante merken voor de sport. Aston Martin werkt al samen met Red Bull Racing voor de Valkyrie hypercar, maar zou dat kunnen uitbreiden naar motorleverancier.
Cosworth is al een bekende naam in de autosport. Het merk is vanaf 1963 actief in de F1 en dankzij Cosworth-motoren pakten onder meer Graham Hill, Jackie Stewart, James Hunt en Keke Rosberg wereldtitels. De fabrikant verdween bij de komst van de hybride motoren in 2014 uit de koningsklasse, maar kijkt nu dus graag mee bij de gesprekken over de toekomst van de sport. Wellicht overwegen ze een terugkeer op het hoogste niveau van de autosport.
In totaal praten nu dertien partijen met de FIA over de nieuwe motoreisen. Vertegenwoordigers van Mercedes, Honda, Ferrari, Renault, Audi, Porsche, Aston Martin, Alfa Romeo, Cosworth, Ilmor, McLaren Automotive, Zytek Automotive en Magneti Marelli schoven gisteren aan tijdens een tweede vergadering in het hoofdkantoor van de FIA in Parijs.
Hoewel er officieel nog niets is bevestigd, lijkt het erop dat de huidige 1,6 liter V6 motoren blijven. De benzinedrinkers krijgen dan hulp van een twin-turbo voor extra vermogen. Dat vermogen moet uitkomen op een nette 1.000+ pk. De MGU-H die energie terugwint bij de turbo verdwijnt waarschijnlijk, maar de MGU-K die remenergie terugwint blijft, al krijgt deze vermoedelijk een kleinere rol om gewicht te besparen. Die gewichtsbesparing is ook de reden dat vierwielaandrijving er niet gaat komen. De FIA zet in op motoren die luider, simpeler en goedkoper zijn en dat klinkt ons als muziek in de oren. Zeker als het weer een beetje als in de onderstaande video gaat klinken.