Silverstone verbreekt contract met de F1 na 2019

Het circuit van Silverstone is er klaar mee. De Formule 1 is te duur en daarom wil het bestuur van het circuit de optie gebruiken om na de race van 2019 het contract met de F1 te verbreken. Of de sport daarna terugkeert is nog onzeker.

Het huidige contract tussen Silverstone en de F1 is nog afgesloten in de dictatoriale tijd van Bernie Ecclestone. De verbintenis loopt tot en met 2026, maar er is een clausule die de mogelijkheid geeft om na 2019 de relatie te verbreken. 

De eigenaar van de baan, de British Racing Drivers’ Club (BRDC), heeft eens kritisch naar de bankrekening gekeken en gezien dat het doorgaan met de race resulteert in een faillissement. Volgens de huidige deal betaalt het circuit 16,9 miljoen pond voor het bezoekje van de F1, maar daar komt elk jaar vijf procent bij. Dat betekent dat de organisatie in 2026 27,5 miljoen pond moet dokken voor de race. Aangezien ze nu al twee tot drie miljoen pond per race verlies draaien, wordt dat een probleem. 

Begin dit jaar heeft de voorzitter van de BRDC het plan voor de vroegtijdig contractbreuk voorgelegd aan de leden en blijkbaar waren die het er mee eens, want de F1-bazen verwachten dat de contractbreuk volgende week wordt bevestigd. 

Dat betekent overigens niet dat in 2019 de laatste F1-race ooit op Silverstone wordt verreden. De organisatie van de Grand Prix wil met de F1 om de tafel gaan zitten om een nieuw contract met betere voorwaarden af te sluiten. Een groot risico, want hoewel de nieuwe eigenaren van de Formule 1 zich tot nu toe als veel vriendelijker en meer ruimdenkend hebben gepresenteerd, zullen ze ook niet willen inleveren op de inkomsten. Daarnaast loopt de F1 het risico dat andere circuits ook hun contract willen bijstellen als de eisen van Silverstone worden ingewilligd. 

Liberty Media wil de Britse Grand Prix graag op de kalender houden, maar dat betekent natuurlijk niet dat deze op Silverstone wordt gehouden. Banen als Donington Park kunnen ook een gooi doen naar het evenement en de F1-baasjes zien een race in Londen ook wel zitten. Komende woensdag zal de F1 demonstraties houden in het centrum van de Britse hoofdstad, dus misschien kan de gemeente dan vast wennen aan F1-auto's in de straten van de metropool.