Het einde is nabij voor afdingen bij auto's kopen

Mooi was die tijd dat je kon afdingen bij een autoverkoper. De koper was in staat iets van de prijs af te lullen, de verkoper kwam niet in de buurt van zijn ondergrens, en toch voelden beiden zich goed. Dat wordt heel snel geschiedenis.

Wij zijn de laatsten om afdingen te romantiseren. Ja, vroegah was dat nog iets, maar tegenwoordig sta je in de laatste fase van de deal toch een eeuwigheid te wachten op de financiële man die vervolgens een onnavolgbaar voorstel doet met extra opties, kosten rijklaar maken en een volle tank benzine. Aan het eind van het gesprek sta je meestal voor meer dan voor minder in het krijt bij de dealer.

Klanten hebben daar geen zin meer en autodealers komen daar ook achter. Ze weten dat voor de meeste klanten de woorden 'autoverkoper' en 'leugenaar' min of meer synoniem zijn. De oplossing: vaste prijzen. Presenteer de beste prijs die je kunt aanbieden en vermeld dat het precies dat is. Je kan als dealer dus niet je prijs verder laten zakken.

Hiermee worden in ieder geval op dit moment kleinschalige tests gedaan door Lexus in de VS. Het betekent een boost voor de verkopen. Klanten weten waar ze aan toe zijn en happen daardoor waarschijnlijk sneller omdat ze niet het idee hebben dat ze een bepaalde korting laten liggen. 

Critici zullen zeggen dat dit allemaal niet erg nieuw is en dat Tesla al tijden met vaste prijzen werkt. En ja, het is zeker waar dat anderen nu volgen, maar Tesla was niet de eerste. Ford heeft dit in de jaren negentig al eens geprobeerd, maar faalde toen waar Tesla slaagde. Nu gaat de rest van de autowereld het nog eens proberen. Wij zijn in ieder geval niet tegen; weg met het rookgordijn!