Verrassend: dieselverkopen in Nederland nemen toe

Met de komst van juli is het jaar zogezegd doormidden, altijd een mooi peilmoment voor trends op de automarkt. Autobahn liet onderzoeken hoe het gesteld is met de dieselverkopen en het antwoord dat terugkwam is zachtgezegd verbazingwekkend.

Nu de ene na de andere milieuzone met dieselverbod opduikt, Volvo heeft laten weten geen dieselmotoren meer te ontwikkelen en ook grote jongens als Volkswagen de handdoek in de ring gooien voor wat betreft dieselmodellen in het Polo-segment mogen we stellen dat het klimaat voor dieselauto's wel eens gunstiger is geweest. En dat zien we internationaal in de verkoopcijfers: in dieselland Frankrijk zakte het aandeel van de zelfontbranders dit jaar voor het eerst sinds tijden tot onder de 50%, in maart werd de voorlopige bodem van 47% bereikt.

In Nederland worden traditioneel (veel) minder diesels verkocht, maar toch waren we benieuwd naar de ontwikkeling van de verkopen in het eerste halfjaar (H1) van 2017. Daarom verzochten we de VWE eens goed door de cijfers te gaan, en wat blijkt: het marktaandeel van auto's met een dieselmotor is ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder licht gestegen, van 17,2% naar 17,4%. 

Na rampjaar 2016 moest er toch eindelijk eens een stijging in de Nederlandse autoverkopen komen, en die kwam er dan ook. In H1 2017 werden 226.434 auto's geregistreerd, 17% meer dan in H1 2016, toen de teller bij 193.756 bleef steken. Benzine blijft dominant, met 76,5%. Diesel is een duidelijke tweede, met 17,4%. Erachter maken hybride, elektrisch en PHEV (4,3% ; 1,5% ; 0,2%) de top 5 compleet. CNG (aardgas) telde slechts 199 registraties en het aantal verkochte auto's op LPG bedroeg 3. Ha.

Er werden in Nederland in een half jaar tijd nog bijna 40 duizend nieuwe diesels weggezet. De grote klap die landen om ons heen nu krijgen zagen wij een jaar eerder al, toen de zelfontbrander 5% marktaandeel verloor. Voorlopig lijkt dit aandeel zich te stabiliseren, net zoals in het eerder aangehaalde Frankrijk, waar het marktaandeel de afgelopen maanden net onder de 50% bleef schommelen.

Een redelijk veilige conclusie lijkt dat we in het rijke Nederland de hele oude diesels in rap tempo kwijtraken, maar dat er geen grote drempel is voor de aanschaf van de nieuwste versies. De PHEV is door het stoppen van de belastingvoordeeltjes afgeserveerd, en de aanwezigheid van de elektrische auto groeit gestaag, maar is nog marginaal. Dit komt omdat 1) Tesla's peperduur zijn, 2) het gros van het overige aanbod een te beperkte range heeft en 3) de twee auto's die de markt zouden moeten openbreken maar mondjesmaat geleverd worden. 

Bij de Renault Zoe (400 km NEDC) lijkt dit te liggen aan weinig interesse, er werden er in H1 ondanks 4% bijtelling 395 geregistreerd, bij de Ampera-e (500 km NEDC, 11 registraties) ligt dit aan grote schaarste aan de aanbodkant enerzijds en een hoge aanschafprijs anderzijds (als je er nu een nieuw wilt, moet je 45 mille betalen).

De grootste verrassing is wat ons betreft de hybride: in H1 2016 werden er even veel weggezet als in de twee halve jaren ervoor. Het aanbod werd groter: naast de bekende Toyota's en Lexussen koop je nu ook diverse Suzuki's, de Kia Niro, Hyundai Ioniq, maar hogerop ook de Mercedes C-Klasse en Range Rovers als hybride. Gezien de gelijkschakeling in de bijtelling ligt het voor de hand dat de particuliere markt grotendeels verantwoordelijk is voor de groei.

Wat brengt de toekomt? Diverse analisten voorspellen dat het aandeel van diesels zal krimpen, en dat conventionele benzine-aandrijving nog wel even dominant blijft. De komende jaren zal de elektrische auto terrein winnen, maar het duurt nog tot 2024 voordat de EV in totale kosten concurrerend is met de verbrandingsmotor, zo vernamen wij van het economisch bureau van de ING, dat de cijfers voor een toekomstige publicatie berekende.