Wie een auto met een praktische instap zoekt kan beter verder kijken, want de dorpel zit bij de Valyrie op heuphoogte. Reden hiervoor is dat de gullwing-deuren zo heel slank konden worden gehouden. Het nadeel is wel dat de bezitter op leeftijd redelijk wat capriolen moet uithalen om in zijn miljoenen-bolide te stappen, maar misschien kan diens 50 jaar jongere vriendin hier haar toegevoegde waarde bewijzen.
Het model dat Aston Martin hier toont heeft de optionele koolstofvezel afdekplaten op de wielen. Het heeft wellicht zijn aerodynamische voordelen, maar voor ons is het een tikje te 'Bonneville'. Gelukkig kan je als klant ook gewoon wielen met spaken aanvinken.
Opvallendste design-feature is wellicht de grote gapende tunnel onder de auto, waar de aerodynamische genieën twee enorme tunnels met Venturi-effect boetseerden. Zij voeren de diffuser met 'snelle lucht', bijkomend voordeel is dat het design erg vriendelijk is voor overstekende (en goed timende) egeltjes. Van achteren bekeken zal de vergelijking met een Catamaran snel op komen. De auto zelf is verbazingwekkend compact: we hebben een 1:1 schaalmodel gezien en stonden er van te kijken hoe klein de Valkyrie wordt. Erg knap hoe in deze minimalistische behuizing nog een 6,5 liter V12 gelepeld kan worden.
Binnenin de Valkyrie ben je omringd door zichtbaar koolstofvezel, met de extreem hoge wanden van de kuip naast je. Gewichtsbesparing is alles, dus wordt er voor de eigenaar - na een 3D-scan van al zijn contouren - een stoeltje geschuimd. Qua bekleding zien we louter een paar lapjes stof en riempjes om de portieren mee dicht te trekken. De minuscule middentunnel heeft een parkeerrem en een knop voor de waarschuwingslichten, voor de rest zitten alle bedieningsfuncties (knipperlichten, ruitenwissers, een ERS-knop en een knop om de bak in neutraal te zetten) en de belangrijkste data op het (afneembare) stuur. Zoals het hoort bij een hypercar. Ook zien we een knop voor een liftsysteem, mocht je met je Valkyrie een woonwijk met drempels inrijden.
Naast het kleine OLED-display op het stuur voorziet een drietal schermen de bestuurder van overige informatie: een middelgroot centraal scherm en nog twee kleinere exemplaren aan weerszijden, die de beelden van de camera's, die de buitenspiegels vervangen, tonen. Ook een binnenspiegel ontbreekt, aangezien de hele achterkant dicht zit.
De Aston Martin Valkyrie is een project met Red Bull, waarin RB-designer Adrian Newey samenwerkt met Marek Reichmann, de hoofddesigner van Aston. Hij begon zijn openbare leven in maart 2016 onder de codenaam AM-RB001, maar heeft inmiddels een iets minder plastische nomenclatuur. Aston Martin bouwt 175 stuks (waarvan 150 met straattoelating), de prijs per stuk bedraagt zo'n €3 miljoen (£2,5 miljoen), en elk exemplaar is al vergeven.
De auto wordt aangedreven door een 6,5 liter atmosferische hoogtoerige (9500 tpm) V12 van Cosworth met 'meer dan 900 pk'. Hij krijgt ERS, een pk-gewichtsverhouding van 1 op 1 en een top van 400 km/u. Van alle hypercars die er tot nu kwamen wordt dit de minst praktische, en tevens één van de duurste. Bovenal is het een absoluut nerdfest, waarin zonder op de kosten te letten allerhande gewichtsbesparende technologieën zijn gebruikt. Zo is de Aston Martin badge op de neus bijvoorbeeld 70 micron dik en zijn de koplampen 30-40% lichter dan de tot nu toe lichtste exemplaren. Het is miereneukerij, maar dun denken is het motto.
Enkele weken voordat Aston Martin besloot meer van de auto te tonen zagen we overigens al enkele details, met dank aan een Instagrammende klant die een preview had gekregen. De eerste exemplaren worden in 2019 geleverd aan de gelukkige klanten. Zij die proberen de auto nu al te verkopen worden door Aston Martin pardoes van de wachtlijst gegooid, zo belooft CEO Andy Palmer.