We verliezen miljarden dollars aan zelfrijdende auto's

De strijd om de eerste volledig autonome auto is volop losgebarsten. Tientallen bedrijven steken miljarden dollars in de ontwikkeling van de techniek. Slechts enkelen zullen overleven en de rest is zijn geld kwijt.

Het mag duidelijk zijn dat zelfrijdende voertuigen de toekomst zijn en iedereen droomt over een rol als marktleider. Autofabrikanten (Tesla, Volvo, Mercedes, enz), onderdelenleveranciers (Bosch, Delphi, enz), techbedrijven (Apple, Google, Huawei), autodeeldiensten (Uber, Lyft) en start-ups (ken je toch niet) duiken massaal op deze nieuwe markt en investeren bakken met geld om hierin een leidende rol te krijgen. Helaas kan niet iedereen winnen en daardoor zullen er miljarden dollars verloren gaan.

Onderzoek door de consultants van AlixPartners LLP wijst uit dat er momenteel meer dan 50 grote bedrijven bezig zijn met het ontwikkelen van de nieuwe techniek. De onderzoekers verwachten echter dat er de komende tien jaar slechts een handvol van deze bedrijven de vruchten plukt van hun investeringen. "You've got 50 major players trying to develop autonomous software and you'll probably get three or four of them who will win.

Dat betekent dat er momenteel fortuinen worden geïnvesteerd in bedrijven die het uiteindelijk niet gaan redden in de strijd om de eerste zelfrijdende auto. Dat zijn miljarden dollars die verloren gaan uit onderzoek waar niets uitkomt of producten die niet kunnen concurreren met de rest. 

Het wil overigens niet zeggen dat de bedrijven die er niet als eerste bij zijn zullen verdwijnen. Vooral de gevestigde autofabrikanten overleven het wel, maar ze zullen daarna een inhaalslag moeten maken. Als ze niet één van de eersten zijn met een zelfrijdende auto hebben ze ten eerste veel geld weggegooid aan onderzoek en ten tweede een achterstand op de concurrentie. De kans is groot dat ze techniek van de concurrentie moeten kopen om mee te blijven doen. Vooroplopen is dus enorm belangrijk en dat mag wat kosten.