Heet. Dit is de Hyundai i30 N met 275 pk

De Golf GTI's, Fiesta ST's en Audi S3's kunnen hun borst maken, want nu gaan ook de Koreanen zich met de hot hatch-markt bemoeien. De Hyundai i30 N is het eerste wapenfeit en die knalt met 275 pk meteen goed binnen.

Na een lange aanloop is het eerste N-model eindelijk hier. De i30 N is weliswaar ontworpen in Zuid-Korea, maar een uitgebreid testprogramma op de Nürburgring moet ervoor zorgen dat de hatchback zich ook thuis voelt op de Europese wegen. 

Een 2.0 viercilinder turbomotor neemt de aandrijving voor zijn rekening en doet dat met een vermogen van 275 pk en 353 Nm. Dat is weliswaar iets minder dan de meeste van zijn directe concurrenten, maar nog steeds geen aantal om je voor te schamen. 

De compacte krachtpatser heeft een paar leuke foefjes die het rijden sneller en leuker moeten maken. De i30 N heeft zestraps handbak, maar het schakelen verloopt extra soepel door rev-matching waardoor er automatisch tussengas wordt gegeven. Het vermogen gaat naar de voorwielen, waar een elektronisch sperdifferentieel het netjes verdeelt tussen beide wielen. Mocht je echt enthousiast worden, dan kan je altijd nog de Electronic Stability Control volledig uitschakelen en snel wegtrekken bij het stoplicht gaat makkelijker met de Launch Control. 

Hyundai hoopt met het bommetje een auto te hebben die zowel geschikt is voor dat saaie dagelijkse ritje naar je werk, als een dagje gummen op het circuit. Daarvoor heeft het merk vier rijmodi in het leven geroepen: Eco, Normal, Sport en N. Daarnaast is er nog N Custom, waarbij je verschillende onderdelen, zoals het karakter van de motor en de dempers zelf kan instellen. 

De eerste N verschijnt eind dit jaar bij de dealers. Tegen die tijd zullen we ontdekken of de Europese concurrenten al zenuwachtig moeten worden van deze nieuwe speler in de markt.