Audi wil weten hoe erg mensen zich vervelen in een zelfrijdende auto

De zelfrijdende toekomst is waarschijnlijk een zegen voor verkeersveiligheid, maar niet per se voor inzittenden. Want wat ga je al die tijd in de auto doen?

Automobilisten zijn nu nog bezig met rijden. Dat is een beetje het vermaak waarmee ze hun reis doorkomen. Maar wat nu als de auto alles voor je regelt en je zelf niets meer hoeft te doen? Dat kan verdomd saai worden. Je zou kunnen zeggen dat passagiers die saaiheid nu al ervaren, maar dat is niet zo relevant. Het grootste deel van de tijd zit een mens namelijk alleen in de auto en heeft-ie zijn handen dus vol. 

Audi en enkele andere Duitse automakers willen heel graag weten wat een mens doet als-ie niets hoeft te doen. Daar doet Audi nu onderzoek naar. Het bouwde een simulator van een auto(-interieur). Grote schermen stelden ramen voor en daarop trok een virtuele buitenwereld voorbij. In deze setting werden jonge mensen gekwakt (sommigen zullen nooit een stuur vasthouden) die aan een hersenscanner lagen. Ze kregen niet alleen het virtuele verkeer door de 'ramen' te zien, maar werden op diezelfde schermen ook gebombardeerd met social media-updates en meer van dat soort ongein.

Natuurlijk werd verhoogde activiteit gemeten toen al die updates verschenen, maar wat Audi wil uitvinden is wat de juiste balans is. Hoeveel informatie kun je op inzittenden loslaten voordat interessante updates stressvol worden? Slimme en zinnige vragen, want wat een premium automerk is in een zelfrijdende toekomst is iets heel anders dan nu. Audi heeft het over de auto als 'smart membrane'. Wij hebben het over de auto als smartphone.