Tesla's Autopilot is de nieuwe 'some Puerto Rican guy'

Kent u dat gebbetje in de VS, dat als je iets hebt gedaan en je onder je straf uit wilt wezelen? Dan zeg je gewoon tegen de politie dat het 'some Puerto Rican guy' was. Op autogebied is Tesla's Autopilot hard op weg deze fictieve Puerto Ricaan te worden.

Wij zullen de laatsten zijn om te zeggen dat Autopilot vlekkeloos werkt, dat doet zelfs de grote baas bij Tesla niet. In een complexe omgeving die het dagelijks verkeer heet zijn de knappe softwarekoppen nog wel een jaartje of 10 tot 20 aan het programmeren voordat je echt met een beetje een gerust hart het stuur los kunt laten.  Autopilot is in feite een grote beta-test, waarbij zeer waardevolle data wordt vergaard, en waarbij je als bestuurder altijd op moet letten.

Voor sommige minder getalenteerde bestuurders is Autopilot meteen een ideaal excuus om hun eigen fuckups te maskeren. Zat je niet op te letten en heb je je nieuwe auto van meer dan een ton afgeschreven? Zeg gewoon dat het some Puerto Rican Guy was Autopilot aanstond en dat je er echt niets aan kon doen. Met je stomme hoofd volgas in een gebouw geknald? 'Da was ik nie, da was een Puerto Ricaan Autopilot.' Door eigen falen een Tesla op zijn dak gelegd? Yep: some Puerto Rican guy Autopilot.

In dit laatste specifieke geval - dat zich in Minnesota voltrok - duurde de leugen niet lang.  Slechts een dag na zijn valse verklaring realiseerde de 58-jarige bestuurder zich dat Tesla alleen maar even in de eigen data hoefde te kijken om te concluderen dat het niet hun systeem was, maar een menselijke fout die de auto deed crashen, en dus kwam hij over de brug met de waarheid. 

Een beetje dom is het wel: waar je 20 jaar geleden bij een misdrijf nog weg kon komen met het 'some Puerto Rican guy'-excuus, is het afschuiven van je eigen onkunde op een autonoom systeem in je moderne auto compleet kansloos. Die dingen hangen compleet vol met sensoren, camera's en chips. Bewijs te over.