Zorgen zelfrijdende auto's wel voor een afname van autobezit?

We weten helemaal niet zeker of autobezit zal verminderen.

Elke ontwikkeling die de toekomst mooier lijkt te maken, kan rekenen op een somber contrapunt in The Guardian. Dat geldt dus ook voor de veelbelovende zelfrijdende auto. Autonome auto's zullen, zo luiden de meeste voorspellingen, autobezit terugdringen en de auto reduceren tot een schakel in een vervoersdienst. Dat betekent minder auto's op de weg en daardoor minder files.

In een tamelijk onnavolgbaar verhaal plaatst de krant daar vraagtekens bij: het zou best kunnen dat het wagenpark eerder groeit dan inkrimpt. De belangrijkste redenen die daarvoor worden gegeven, zijn dat autobezit nog altijd populair is, automakers zich onvoldoende zouden aanpassen (er wordt geen voorbeeld gegeven) en dat autonome voertuigen een concurrent van het OV dreigen te worden.

Die laatste reden vinden we wel sterk. Het is immers volkomen logisch dat als mensen kunnen kiezen voor handsfree vervoer zonder dat er iemand met open tb naast hen zit, zij voor die optie zullen kiezen. En dat kunnen we alleen maar toejuichen. Is het dan geen probleem dat de wegen voller raken? Neuh, niet echt. Zelfrijdende auto's kunnen namelijk veel beter invoegen, ritsen en ze remmen niet om niks. Dus we mogen alsnog verwachten dat het fileleed aanmerkelijk afneemt. Hoera!