Mercedes heeft er alle belang bij dat u diesel blijft rijden

Diesel lijkt op sterven na dood, maar dat speelt veeleer in krantenkoppen dan in de werkelijkheid. Mercedes doet er bijvoorbeeld alles aan om u aan de diesel te houden. 

Mercedes heeft onlangs een grote terugroepactie bekendgemaakt. Bijna alle diesels die het merk in Europa sinds 2009 heeft verkocht, worden nagezien. Belangrijkste onderdeel van de actie is een update waardoor de NOx-emissies afnemen. Het lijkt alsof Mercedes hard zijn best doet om Het Goede te doen. 

Dat zou weleens kunnen tegenvallen. De recall treft in totaal drie miljoen voertuigen en kost per auto zo'n zeventig euro. In totaal zijn de Duitsers klaar voor ongeveer 220 miljoen. Dan zijn hun auto's schoner, maar veel belangrijker: is het besmeurde imago van diesel weer iets opgepoetst. En dat zal wel moeten, want Mercedes verkoopt alleen diesels als die motoren niet worden gezien als de uitwerpselen van de duivel.

Mercedes (Daimler AG, om preciezer te zijn) heeft miljarden geïnvesteerd in nieuwe dieselmotoren. Deze maand kregen we bijvoorbeeld nog een nieuwe zes-in-lijn diesel voor de S-klasse. Die moet Merc wel weten weg te zetten en dat gaat niet als diesel en/of de fabrikant een slechte reputatie heeft qua babyvosjes. Mercedes geeft vast wel om het milieu, maar het geeft nog meer om de jaarrekening.