Das Kartell: Duitse fabrikanten maakten jarenlang geheime afspraken

Er gaat geen week voorbij zonder nieuws over de Duitse auto-industrie die de kluit belazert. De nieuwste onthulling is er eentje van het formaat '500-ponder': onderlinge afspraken sinds de jaren '90 maakten de weg vrij voor dieselgate.

De afspraken liepen tussen alle grote Duitse fabrikanten: Volkswagen, Audi, Porsche, BMW en Daimler. Alleen Opel maakte geen onderdeel uit van het geheime vergaderclubje, wellicht omdat het al decennia geen echt Duits bedrijf meer was (want toen nog in handen van het Amerikaanse GM).

In de vele geheime meetings - waarbij in totaal zo'n 200 medewerkers betrokken waren - werd volgens Der Spiegel samengespannen op het gebied van techniek, kosten, toeleveranciers, maar ook over de systemen die de uitstoot van diesels regelen. Er werd gesproken over gedetailleerde zaken als de omvang van de AdBlue-tanks (de vloeistof die bij diesels in het uitlaattraject de concentratie aan NOx omlaag brengt). Je zou kunnen zeggen dat destijds de kiem van het dieselschandaal is gelegd. Daarnaast speelden de medewerkers voor de ontspanning tegen elkaar spelletjes Mario Kartel. Nee, grapje, Duitsers ontspannen niet.

Het nieuws komt via een opmerkelijk kanaal naar buiten: het is Volkswagen zelf dat in een soort van ongevraagde bekentenis aan de autoriteiten zijn vuile was buitenhangt en al zijn kartelvrinden er en passant ongevraagd bijlapt. Als buitenstaander zou je denken dat ze in Wolfsburg wellicht denken dat het mes met het dieselgate-miljardenschandaal nu toch al zo diep tussen de ribben is gedreven dat dit laatste stootje er ook nog wel bij kan. De waarheid is minder filantropisch: in de zomer van 2016 viel de Duitse kartelwaakhond bij VW binnen vanwege een ander onderzoek. Als bijvangst kregen ze lucht van bovengenoemde afspraken, waarna de grond VW te heet onder de voeten werd. Ook Daimler brak. Zullen ze in M├╝nchen en Ingolstadt blij mee zijn.

Enfin: of met deze onthullingen het dieselkartel op Baudetiaanse wijze is gebroken is de vraag, het onderzoek is nog in volle gang. Tot die tijd hebben we enkele suggesties voor nieuwe bedrijfsslogans: 'das Kartell', 'Das Kartell oder nichts', 'Freude am verarschen', 'Vorsprung durch Kartell' en 'Porsche: There is no Kartell'

In een reactie van de markt op het nieuws staan de aandelen van de autobedrijven in Frankfurt flink in de min: om 15:45 noteerde Volkswagen -3,4% en BMW en Daimler -2,5%.