Toyota's game changer: elektrische auto met superbatterij

Tot voor kort wilde het hybrideverslaafde Toyota nog weinig van elektrische auto's weten, maar in Japan lijken ze in te zien dat EV's best groot gaan worden. Toyota plant een reeks met groot bereik en accu's die in minuten volgeladen kunnen worden.

De grote game changer in Toyota's te onthullen elektrische lijn zijn solid-state accu's, een doorontwikkeling van lithium-ion batterijen, waarbij de vloeibare kern een vaste vorm krijgt. Heel simpel gezegd dan: u vindt de nodige verdieping over het onderwerp onder andere hier en daar.

De bedoeling is dat er vanaf 2022 elektrische Toyota's met deze technologie verschijnen, waarbij een flink bereik wordt gecombineerd met een laadtijd van slechts enkele minuten, zo meldt Reuters op basis van Japanse mediaberichten. Als eerste zou thuismarkt Japan aan de beurt zijn.

Het streven om binnen 5 jaar tijd massaproductie van solid-state batterijen onder de knie te hebben lijkt zeer ambitieus. De concurrentie is uiteraard ook met de technologie bezig, maar houdt het op een jaar of 10 tot de tech tot wasdom is gekomen. Naast een feilloze werking zijn ook de kosten van belang: Toyota introduceerde met de Mirai zijn eerste auto op waterstof, maar met een prijs van grofweg een ton in euro's (en een uiterlijk waar kleine kinderen schreeuwend van wakker worden) is deze voor het grote publiek volkomen oninteressant.

Toyota heeft pas sinds vorig jaar een eigen elektrische divisie, na lang aan alleen hybride en waterstof te hebben vastgehouden. Mocht het in 2022 een solid-state elektrische auto kunnen leveren, dan is het nog maar zeer de vraag tegen welke prijs en in welke aantallen. Aangezien we praten over onontgonnen technologie is het antwoord op deze vragen waarschijnlijk 'hoog' en 'laag'.

Mocht Toyota de rest van de wereld te snel af zijn met zijn revolutionaire elektrische auto, dan is dit een succesje dat Japan goed kan gebruiken. De vergrijzende derde economie van de wereld heeft te kampen met steeds heftiger concurrentie uit met name China en Korea. Het miste bijvoorbeeld de slag van de moderne smartphone volledig en speelt op die markt nauwelijks een rol van betekenis. Wel werd onder leiding van telecomreus Softbank een immens Vision Fund in het leven geroepen, waar bijna $100 miljard aan geld inzit. Het doel van dit fonds is zoeken naar baanbrekende nieuwe technologie. Op deze manier moet Japan (127 miljoen inwoners), ondanks een krimpende demografische tendens, minder achter de feiten aan lopen en weer een echte voortrekkersrol krijgen.