Ook Groot-Brittanië doet fossiele brandstoffen in de ban

Het woord van 2017 wordt 'brandstofverbod'. Groot-Brittanië sluit aan in de uitdijende lijst westerse landen die fossiele brandstoffen gaan verbieden: per 2040 moet het einde verhaal zijn voor zowel benzine als diesel op de Britse wegen.

Het gaat snel met de westerse verbiedreflex: slechts 15-20 jaar geleden konden we ons - terwijl we er nog eentje opstaken in de rookcoupé van de trein of in de uitgaansgelegenheid - niet voorstellen dat het roken uit de openbare ruimte werd geweerd, tegenwoordig is het al haast onvoorstelbaar dat dit ooit was toegestaan, en lijkt de eerste rookvrije stad (Groningen) in de maak. Zo lijkt het ook de verbrandingsmotor te vergaan: de angst voor verslechterde luchtkwaliteit enerzijds en de opkomst van de elektrische auto als volwaardig alternatief anderzijds beweegt steeds meer regeringen tot radicale plannen om op middellange termijn helemaal te stoppen met de verkoop van auto's met een verbrandingsmotor. Na zo'n 150 jaar praktisch ongewijzigd te zijn toegepast lijkt het einde dan toch nakend voor de motor.

Groot-Brittanië is de nieuwste toevoeging aan het lijstje: de Britse overheid gaat plannen presenteren om het wagenpark per 2040 geheel vrij te maken van fossiele brandstoffen, zo melden diverse media, waaronder de BBC. Dit is deels uit eigen beweging, deels onder druk van de Engelse variant van Milieudefensie-achtige querulanten, die het recht op schone lucht via de rechter afdwongen. Ook strenge EU-wetgeving speelt mee, hoewel dit met de Brexit op komst geen issue zou moeten zijn.  

Dieselrijders, die in andere delen van Europa juist meer in het verdomhoekje zitten, lijken in het VK een gelijke behandeling te krijgen als benzinerijders. Dit heeft er mee te maken dat de Britten de laatste jaren de verkoop van diesel juist gepromoot hebben, vanwege de lagere CO2-uitstoot.

Als maatregelen worden het retrofitten van dieselbussen (totdat er een nieuwe generatie elektrische bussen besteld kan worden), een andere wegindeling, het invoeren van groene golven en het weghalen van verkeersdrempels genoemd. Vooral dit laatste zal menig automobilist als muziek in de oren klinken. De Britse regering heeft £3 miljard (zo'n 3,3 miljard euro) uitgetrokken voor verbetering van de luchtkwaliteit. Daarnaast wordt er een speciaal fonds van £225 miljoen in het leven geroepen om dieselvervuiling tegen te gaan.

Voor sommigen ligt de streefdatum 2040 - hoewel in lijn met Franse plannen - te ver in de toekomst: de Britse oppositie ziet meer in het Noorse model, waar een ban op fossiele brandstoffen al in 2025 een feit moet zijn. Hierbij wordt niet geschroomd de welbekende kinderkaart te spelen. LibDem-woordvoerster Jenny Randerson: "Air pollution is poisoning our children and leading to causing avoidable deaths across the country." Hierbij maakt zij overigens onderscheid tussen diesel en benzine, want als benzine de duivel is, dan is diesel de superduivel. 

Het Britse plan krijgt niet alleen bijval: lagerhuislid en oud-minister Ed Milliband (Labour) noemt de plannen 'een rookgordijn'

Ondertussen positioneren alle grote autofabrikanten behalve FCA (Fiat-Chrysler) zich voor de toekomst, met een steeds grotere nadruk op elektrificatie. Mercedes-Benz komt met het EQ-sublabel, Volkswagen heeft een zeer duidelijke elektrostrategie voor 2025 (en verder) en Volvo stopt helemaal met diesel en elektrificeert in de nabije toekomst zijn gehele modellijn. Alleen van de grote olieconcerns als Shell, BP en ExxonMobil hebben we nog niet echt gehoord hoe ze denken de op handen zijnde transformatie willen aanpakken.