Video. Dit is de beste bocht om als rallyrijder te crashen

Hoe groter de sport, hoe groter de afstand tussen het publiek en de sporters. Die regel gaat niet op voor de rallysport en zeker niet voor deze Finse fans. Ze helpen zelfs de sporters bij wie het tegenzit weer op pad. 

Rally is een van de meest toegankelijke sporten ter wereld. Waar in de meeste autosportklasses het publiek van de voertuigen wordt gescheiden middels hoge hekken en betonnen wanden, is bij rally vaak een lint aan een paaltje genoeg. 

Terwijl je meestal van sport kijken niet echt heel moe wordt, is een dagje rally kijken voor dit Finse publiek bijna topsport. Dat komt omdat ze niet alleen een beetje juichen als de auto's voorbij schieten, maar ook helpen als een rijder de bocht niet haalt. En de hulp is hard nodig, want in deze video van afgelopen weekend zijn liefst vijftien crashes te zien. 

F1-kijkers zullen Finnen misschien associëren met stoïcijnse nietszeggers, maar dat is niet te vergelijken met deze rallysupporters. Ze vliegen vol enthousiasme op gecrashte auto's af als een stel honden op een vers biefstukje. Na een snelle check bij de bestuurder wordt de auto in no time weer op zijn wielen gedraaid en de natuur uitgesleept. Ze zetten de werkende bolides in de goede richting op de baan en echt kapotte voertuigen slepen ze naar een veilige plek. Daarna is het vol gas terug naar de zitplek aan de binnenzijde van de bocht, want er kan elk moment een volgende deelnemer aankomen. Crasht die ook, dan start het hele feest weer van voren af aan.