Kubica maakt indruk bij zijn terugkeer in de F1

Robert Kubica heeft zijn F1-testdag aangegrepen om heel veel rondjes in een Formule 1-auto te rijden. De Pool stampt er meer dan honderd ronden uit en komt met zijn Renault tot een vierde dagtijd. Hij maakt meteen indruk bij zijn terugkeer.

Zesenhalf jaar na zijn ongeluk is Robert Kubica eindelijk weer officieel actief in een Formule 1-auto. Renault laat hem de tweede testdag rijden en de Pool presteert goed. Met een 1:18.572 zet hij niet alleen een respectabele vierde dagtijd neer, maar zit hij ook maar een zestien honderdste af van de tijd die Jolyon Palmer noteerde in de kwalificatie afgelopen weekend. De 142 afgelegde rondjes tonen verder aan dat het ondanks de niet volledig functionerende rechter onderarm met het uithoudingsvermogen van Kubica wel goed zit. 

Teams gebruiken de test in Hongarije niet alleen om nieuwe onderdelen te testen, maar ook om hun testcoureurs of potentiële talenten tijd achter het stuur te gunnen. Naast Kubica zien we veel nieuwe namen op de tijdenlijsten voorbijkomen. Ferrari's protegé Charles Leclerc laat een uitstekende indruk achter door op de eerste testdag met 1:17.746 de snelste tijd van de dag te noteren. Het is een tijd die vandaag wel door Sebastian Vettel, maar niet door Raikkonen wordt verbroken. Misschien wel de verrassing van de test is Lando Norris. Deze 17-jarige Formule 3-rijder mag in de McLaren plaatsnemen en noteert een 1:17.385. 

Verstappen kwam gisteren al in actie in zijn Red Bull. Dat ging met wisselend succes, want in de ochtend kwam de auto vrijwel niet buiten wegens motorproblemen. Volgens de Nederlander ontstonden deze problemen door nieuwe onderdelen die niet werkten. "Die hebben we vervangen, maar daar zijn de tests altijd voor", concludeert hij. Na de lunch kan hij wel rondjes maken en zodoende kostbare testdata verzamelen voor het team. Verstappen rijdt 58 laps en zet een elfde tijd neer, al gaat het in deze test niet om snelheid. 

"We hebben best wat nieuwe onderdelen op de auto geprobeerd en dat is volgens mij altijd positief. Het is goed om die updates te begrijpen en te leren kennen voor de komende races. We hadden wat nieuwe aerodynamische onderdelen en alles werkte goed", vertelt Mad Max zelf over de testdag. Daarmee is hij voorlopig klaar, want Red Bulls reserverijder Pierre Gasly rijdt de tweede testdag. Max mag nu genieten van een korte zomervakantie voor over vier weken zijn thuisrace op Spa weer op de agenda staat. 

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b535dce603', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });