Sentiment is een mooi ding. Wanneer je volstrekt nuchter naar Tesla Motors kijkt, dan zie je een bedrijf dat nog ver van de 100.000 verkochte auto's per jaar is verwijderd, dat in slechts één of twee kwartalen van zijn bestaan een klein winstje draaide, en waarvan de koers-winstverhouding meer uit het lood is geslagen dan de ruggengraat van Quasimodo. Dit alles zou bij investeerders alarmbellen moeten doen rinkelen en een nijpend gevoel van 'ABANDON SHIP' oproepen.
Maar nee, er is - niet in de laatste plaats door de enigmatische CEO Elon Musk - onnoemelijk veel vertrouwen in dat het concern het onmogelijke bereikt, en binnen één à twee jaar fluitend een half miljoen auto's per jaar maakt. Voornamelijk Model 3's welteverstaan. Want de Model 3 is waar iedereen het dezer dagen over heeft, de grote spelveranderaar, die bovendien bewierookt wordt met positieve eerste reviews. Uiteraard kan je op basis van een paar uurtjes rijden in een door het bedrijf zo veel mogelijk gecontroleerde omgeving onmogelijk een afgewogen oordeel vormen, maar je moet ergens beginnen.
Enfin, terug naar de Model 3 en de goed-nieuwsshow rond het evenement van vannacht. Nog geen klant heeft zijn Model 3 gezien, er is letterlijk slechts anderhalf dozijn exemplaren aan het eigen personeel uitgeleverd. Als alles in de fabriek goed gaat verwacht Tesla in november enigszins noemenswaardige aantallen uit te leveren, geschat wordt dat er aan het eind van 2017 op zijn best 20.000 stuks de fabriek in Fremont hebben verlaten. Tesla zelf mikt op 5.000 Model 3's per week aan het einde van 2017, wat naar 10.000 per week in 2018 opgevoerd moet worden.
Maar veel potentiële klanten kunnen wachten tot ze ergens in 2018 of 2019 aan de beurt zijn. Bovenop de ongeveer 370.000 vroege reserveringen komen er sinds het event waarop de eerste 30 Model 3's aan personeel werd uitgeleverd gemiddeld per dag 1.800 Model 3-aanvragen binnen, zo meldt Musk. Hiermee is de totale vraag inmiddels opgelopen tot meer dan 500.000 stuks.
Berekeningen van mensen die er verstand van hebben wijzen uit dat Tesla met de huidige componentkosten op het totaal uitgeklede $35.000-basismodel verlies draait, maar gelukkig voor Tesla speccen de vroege klanten hun Model 3's rijkelijk op richting (of over) de $50.000-regionen. Sowieso zijn de eerste klantmodellen de long-range versies, die bij $44.000 beginnen. Dalende batterijkosten (zeker bij massaproductie zoals in de Gigafactory) zullen de productiekosten op termijn doen dalen.
In Q2 boekte Tesla $336,4 miljoen verlies. Dit was minder dan analisten verwachtten, met de hevige investeringen in de Model 3-productie. Het aandeel Tesla reageerde dan ook positief. Nabeurs steeg het van een slotkoers van $326 naar $355, om later te stabiliseren rond de $350. Nog steeds een winst van $24, of 8%. Vooralsnog ziet het er redelijk zonnig uit in Musks zelfbenoemde productiehel.