In een democratie krijg je de bestuurders die je zelf kiest. 12,7% van de Rotterdammers stemde D66, en dus kregen ze Pex Langenberg als wethouder. U weet wel, de man die hier aanwezig was bij de opening van de meest nutteloze parkeerplek van Nederland.
Toen de rechter op 14 juni een grote dikke streep door het verbod voor benzineauto's van voor 1992 in de milieuzone zette, zaten ze bij Pex' departement met de handen in het haar. In Rotterdam stikt het namelijk van de benzineauto's van meer dan 25 jaar oud, die ook nog eens de hele dag precies daar moeten zijn waar de milieuzone ligt. Ga zelf maar eens naar de Maasstad en je waant je in het Parijs van de jaren '70: je struikelt er over de Renault 18's, Simca's, Talbots en andere oude rommel. Maar niet heus.
Eenmaal ingezette symboolpolitiek moet echter doorgezet worden, en dus zette Langenberg een legertje ambtenaren aan het werk om het verkeersbesluit te herschrijven. De door de rechter verlangde extra onderbouwing kwam erin te staan, en daarmee verdwijnt kennelijk ook het argument van de rechter dat de milieuzone voor oude benzine-auto's door hun ontzettend lage aantal een ontzettend non-issue is. Vandaag - amper 8 weken na de uitspraak van de rechter - treedt het nieuwe besluit in werking en krijgt eenieder die het waagt zijn oude Citroën CX met de bumper een centimeter voorbij de afbakenbordjes te rijden stante pede 99 euro om de oren. Cruiseschepen blijven uiteraard wel welkom.
Lekker zo'n bootje in de milieuzone... Toeristen zijn belangrijker dan de bewoners pic.twitter.com/8na27qXgn5
— Matthijs Goes (@thijsmat) July 6, 2017
Het argument tegen oude benzinevoertuigen: "deze benzineauto’s dragen voor ruim 20% bij aan de afname van NOx-uitstoot" want "een benzineauto uit 1982 stoot 46 keer meer NOx uit dan een Euro 4 benzineauto en 17 keer meer dan een Euro 3 model. Een auto uit 1991 stoot 33 keer meer NOx uit dan een Euro 4 benzineauto en 12 keer meer dan een Euro 3 model." Je vraagt je serieus af hoe het kan dat onze (groot-)ouders ooit in de stad hebben kunnen leven en niet allemaal vroegtijdig zijn gestorven of al reutelend met longenfyseem aan de zuurstoffles zitten.
Moraal van het verhaal: als onze (D66-)bestuurselite iets wil, dan wordt dat gewoon doorgedrukt, linksom of rechtsom. Hierbij maakt het geen bal uit of u succesvol naar de rechter stapt of in een referendum uw stem laat gelden. Veel plezier met stemmen in de Gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar, uw stem maakt het verschil. Echt waar.