'Duitsland stopt over zes jaar met ontwikkeling verbrandingsmotor'

Duitse autofabrikanten ontwikkelen hun verbrandingsmotoren nog een jaar of zes door, en daarna is het schluss en gaat al het budget in alternatieve krachtbronnen. Deze boude voorspelling komt niet van de minste partij in de autowereld.

De klassieke verbrandingsmotor (internal combustion engine - ICE) is inmiddels bijna anderhalve eeuw oud en het principe ervan veranderde nooit. Wel werd de ruwe diamant tot in de puntjes fijngeslepen, met directe injectie waarbij een ultra-efficiënte nevel via piezo-injectoren meteen de cilinder ingewerveld wordt, variabele kleptiming, computergestuurd alles, een wijd uiteenlopend bereik aan compressieverhoudingen, cilindercoatings om wrijving te verminderen, synthetische motorolie en exotische materialen om gewicht te reduceren en - bij supercars - ongehoorde toerentallen mogelijk te maken. Dankzij ver ontwikkelde turbotechnologie, waarmee uw vierpitter in combinatie met 8 à 9 versnellingen zelfs onderin de 1000-toerenregionen nog soepel blijft rijden, worden verbruik en uitstoot verder teruggedrongen.

Kortom: de ICE heeft enorme sprongen gemaakt, en ook al is de thermische efficiëntie nog steeds niet ideaal, het energiepotentieel in fossiele brandstof is ongeëvenaard ten opzichte van batterijen. Maar, zoals een bekend Duits spreekwoord luidt: 'alles hat ein Ende, nur die Wurst hat zwei.' en het einde van de verbrandingsmotor lijkt in zicht. Toeleverancier Continental, dat onder andere sensoren en SCR-systemen voor de nabehandeling van dieseluitlaatgassen levert, voorspelt dat Duitse fabrikanten nog tot circa 2023 blijven doorontwikkelen aan de ICE en dat daarna het licht uitgaat:

"A new generation of combustion engines will again be developed but after that (around 2023), a further development will no longer be economically justifiable because more and more work will switch into electric mobility". Was getekend, Wolfgang Schäfer, CFO van Continental AG.

Dit betekent vanzelfsprekend niet dat er per 2024 geen BMW of Mercedes met zo'n heerlijke en onovertroffen Reihensechszylinder meer te krijgen is, die blokken kunnen nog rustig 10 tot 20 jaar doorgeproduceerd worden. Of verder, als de markt het dicteert. Maar dat is niet de verwachting, met ICE-verboden die boven enkele grote westerse landen zweven. Lang verhaal kort: het ontwikkelingsbudget gaat vanaf de tweede helft van het komende decennium vol naar een zo efficient mogelijke zoemmotor in plaats van de goede oude plofmotor, waar we zoveel fijne herinneringen aan hebben. We zullen tegen die tijd met regelmaat een kopje 102 Octaan op de grond gieten voor onze gesneuvelde oude kameraad.

Wie elektrisch rijdt, die heeft batterijen nodig. En veel ook. De Duitse industrie is ook niet gek en laat de productie niet aan de Aziaten en Amerikanen die de lithium-ion-markt momenteel domineren. Er is kennis en budget aanwezig, dus waarom zou je je batterijen niet zelf maken? Een consortium van 17 Duitse bedrijven onder de naam Terra E Holding kiest volgende maand een locatie waarin het zijn eigen Gigafactory wil bouwen. Dit wordt Duitsland of een naburig land. De fabriek - die eind 2019 van de grond moet komen - moet een capaciteit van 34 GWh krijgen, een capaciteit die de originele Gigafactory van Tesla en Panasonic in Nevada overigens volgend jaar al hoopt te overtreffen.