Het CBS heeft een in theorie zeer relevant onderzoek gedaan over de woon-werkstromen, aan de hand waarvan je kunt schetsen hoe het forensverkeer er op werkdagen uitziet. Met name met alle recent geschetste doemscenario's over een compleet vastlopende Randstad in het achterhoofd lijkt dit een aardige tool voor wegenplanners. Voor cijfertjesfreaks en mensen die nieuwsgierig zijn naar hoe hun gemeente het doet is het leuk klikvermaak.
Van alle werkende Nederlanders woont 38% in dezelfde gemeente als waar hij/zij werkt. Dit lijkt misschien wat weinig, maar neem in acht dat er nog steeds behoorlijk wat mensen in dorpen wonen en in steden werken, en er bovendien meer en meer tweeverdieners zijn die niet zelden in verschillende steden hun emplooi hebben en je komt snel op dit percentage.
In de grote steden is het percentage logischerwijs het hoogst, hoewel het ons eigenlijk nog tegenvalt dat grote gemeenten als Rotterdam, Eindhoven en Den Haag alle drie maar krap boven de 50% zitten. Vanzelfsprekend scoort Amsterdam hoog: je gaat niet in een peperdure gemeente wonen als je ergens anders werkt, tenzij je heel verknocht bent aan je stadje of je partner er wel werkt. De top 10 hoogst en laagst scorende gemeenten naast elkaar:
Kijken we naar de gemiddelde reisafstand naar het werk, dan kan je concluderen dat de gemiddelde Nederlander meer dan genoeg heeft aan een eerste generatie elektrische auto, met de kippeneindjes die afgelegd worden. Echter: mensen gebruiken hun auto ook nog wel eens voor andere doeleinden en niet elk huis heeft een oprit met stekker, net zoals niet elke werkgever laadmogelijkheid biedt.
Ok, maar op basis van de cijfers weet je als wegenbouwer wel precies waar de grote verkeersstromen lopen, toch? Nee. Ten eerste weet Rijkswaterstaat dit al vrij goed uit ervaring, en voor de rest van de berekening zijn meetlussen uitgevonden. Daarnaast is helaas de spits nog erg veel recreatief (en dus onvoorspelbaar), hebben we ook te maken met goederenverkeer en bovendien vinden veel mensen het nog steeds nodig om de auto naar hun werk te pakken of hiermee de kinderen naar de opvang/school te brengen, ook al is dit in dezelfde stad op fietsafstand. Het regenachtige Nederlandse weer speelt hier wellicht een rol van betekenis in.
Kijken we tot slot naar de afstand die mensen naar hun werk moeten afleggen per gemeente, dan is het resultaat niet heel verrassend. Hoe meer aan de rand van Nederland je woont, hoe verder de reis naar je werkadres. Interactieve mouse-over kaartjes hierrr: