Het bestaat: een Kia voor 100.000 euro

Tien jaar geleden had iedereen je voor gek versleten als je een Kia van een euroton had geopperd, maar times be a changing: wie de sterkste Kia Stinger wil hebben, moet 99.995 euro meebrengen. Maar er zijn goedkopere versies.

Als we teruggaan naar de wortels van de Kia Stinger, moeten we naar 2011. Op de IAA in Frankfurt presenteerden de Koreanen hun GT Concept, het model dat de aanloop vormde naar de Stinger die binnenkort ook bij de Nederlandse dealer staat. Kia heeft er dus de tijd voor genomen, maar een goed product krijgt volop de tijd om te rijpen, zo zou een PR-baasje meteen zeggen.

Of het ook daadwerkelijk een goede auto is? Geen idee, we hebben hem nog niet aan de tand gevoeld. Wel zijn de prijzen bekend van de drie versies die naar ons land komen:

  • Kia Stinger GT Line 2.2 CRDi (200 pk) - €59.995,-
  • Kia Stinger GT Line 2.0 Turbo (255 pk) - €67.995,-
  • Kia Stinger GT Line 3.3 V6 twin-turbo (370 pk) - €99.995,-

Dit is in alle gevallen een hele bak geld, maar daar krijg je wel een origineel gelijnde, in de basis achterwielaangedreven Fastback voor. Qua aantallen zal de auto geen bergen verzetten, dit is echt een liefhebbersauto en liefhebbersauto's verkopen maar mondjesmaat. De gemiddelde koper in dit segment gaat zonder knipperen voor een A5 Sportback en niet voor een Kia Stinger. We moeten het dus vooral als imagomaker zien, de aantallen worden gedraaid op de Picanto's, de Rio's, en (later) de Stonics. 

De paar Stingers die we op onze wegen gaan zien krijgen allemaal een vierpitter, afgezien van de ene persdemo van Kia zelf. Als je er van uitgaat dat een S5 Sportback (354 pk) bij €82.145 begint moet je wel een grote Kia-fan zijn om toch voor een Stinger te gaan. Dat neemt verder niet weg dat het een knappe auto is en een eerste stap in een nieuw luxesegment voor de Koreanen bovendien.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5df305b1ed598', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });