Europese wagenpark wordt minder groen

Ondanks groene subsidies, zuinigere motoren en milieulabels is het Europese wagenpark een stukje minder schoon geworden. De gemiddelde CO2-uitstoot steeg een beetje, waarmee de neergaande lijn van de afgelopen jaren is onderbroken.

In het afgelopen jaar is de gemiddelde uitstoot van Europese personenauto's met 0,6 gram gestegen. Dat is weliswaar niet heel veel, maar het doorbreekt wel de trend van de afgelopen jaren waarbij het Europese wagenpark elk jaar een beetje milieuvriendelijker werd. 

De belangrijkste reden voor deze stijging is de populariteit van de SUV's en crossovers. Deze modellen zijn ongelofelijk gewild en bieden de fabrikant een hoge marge. Het nadeel is dat ze relatief zwaar zijn en een hoge luchtweerstand hebben, waardoor ze ook een beste slok lusten bij de pomp. 

Een andere reden is de gedaalde populariteit van diesels. Die stoten relatief weinig uit, waardoor het gemiddelde naar beneden wordt gehaald. Doordat consumenten nu vaker voor benzine kiezen, pakt dat minder gunstig uit voor de totale vloot. 

De autobouwers lijken zichzelf met de populaire SUV's in de voet te schieten. De gemiddelde CO2-uitstoot van het Europese wagenpark ligt nu op 118 gram per kilometer en moet voor 2021 gedaald zijn tot 95 gram. Halen ze dat niet, dan kunnen er forse boetes van de EU volgen. 

Ook in Nederland laat de gemiddelde uitstoot weer een kleine plus zien, maar met 106 gram CO2 per kilometer liggen we nog wel onder het Europese gemiddelde.