Wilt u uw rijbaan delen met een speed pedelec?

Je hebt doorsnee elektrische fietsen en je hebt speed pedelecs, de rapste varianten met krachtige elektromotor en trapondersteuning tot 45 km/u. Hiervan zijn er inmiddels meer dan 10.000 in Nederland, en ze moeten allemaal op de rijbaan.

De speed pedelec is een nieuwe uitdaging voor met name het stadsverkeer, en daarom turfde het Centraal Bureau voor de Statistiek eens hoeveel hiervan rijden en hoe oud de eigenaren zijn. Het : 10.620 en tussen de 45 en 65 jaar. De grootste concentraties bevinden zich in Utrecht, Overijssel en Zeeland: hier zijn meer dan 70 speed pedelecs per 100.000 inwoners.  Sinds 1 juli 2017 zijn berijders verplicht een valhelm te dragen, moet hun fiets een brommerkenteken en achteruitkijkspiegel hebben en is rijden op rijbaan verplicht. Behalve in Gelderland, dat heeft nu al middels eigen wetgeving een streep hierdoor gezet. Want de pedelecs zijn niét als opgevoerde snorfietsen, als in: uitsluitend bereden door opgeschoten 16-jarige pubers die maar twee standen hebben - volgas of geen gas. Ook al zit er trapondersteuning tot 45 km/u op, gemiddeld rijdt een speed pedelec minder hard, zo'n 30 km/u. 

Daarnaast gaan we er van uit dat de meeste eigenaren gezien hun leeftijd voldoende volwassenheid en inschattingsvermogen in hun donder hebben om te weten waar ze precies de elektromotor vol kunnen opendraaien en waar ze wat meer in moeten houden. Vaak zijn deze mensen ook automobilisten, en in bijna-fileverkeer ga je ook niet met 180 op de linkerbaan rijden als je even een paar autolengtes de ruimte hebt. Maar goed, we wonen in Nederland regeltjesland, dus voor alles moet een juridisch kader zijn. Ja, natuurlijk heb je altijd een paar rotte eieren die zich niet kunnen gedragen op zo'n pedelec, maar we schetsen zelf de gemiddelde berijder als een keurige saaie boekhouder die simpelweg geen zin heeft om elke dag in de file of een compleet volgepakte trein te staan, en daarom van zijn woonplaats Uitgeest naar werkplaats Amsterdam fietst. Of iemand die in Franeker woont en in Sneek werkt, waarbij er al helemaal geen probleem is, want dan fiets je bijna alleen over rustige secundaire wegen. Sowieso hebben gemiddeld veel meer dorpsbewoners een speed pedelec dan stadsbewoners.

Voor iemand die elke dag naar een andere gemeente moet om te werken kan een Speed Pedelec heel aantrekkelijk zijn, zeker wanneer de idiote fietsbijtelling wordt afgeschaft of een meer logische vorm krijgt. Als je geen bezwaar hebt tegen regelmatig een nat pak kan zo'n fiets je elke dag goed van A naar B en weer terug vervoeren, en je krijgt zowaar nog een beetje beweging ook, geen overbodige luxe voor wie een zittend beroep heeft. Maar of er ook echt gehandhaafd moet gaan worden of zo'n speed pedelec nou in de stad op het fietspad of de rijbaan rijdt? Laten we dat a.u.b. een beetje aan het inschattingsvermogen van de fietser zelf overlaten. In stadsverkeer kan je als je wilt qua snelheid meekomen met auto's, maar we kunnen ons voorstellen dat je in drukte ook gewoon mee wilt kabbelen met de rest van de fietsersstroom. Dat moet dan gewoon kunnen zonder dat er meteen iemand met een pet en bonnenboekje om de hoek gaat staan constateren. Door de fiets de rijbaan bij wet op te dwingen creëer je toestanden waarbij een fietser of door te lage snelheid het overige verkeer hindert, of veel harder rijdt dan hij wil omdat hij zich onveilig of opgejaagd voelt.

PS: hulde voor de drie 90-jarigen die zich zo'n gerse speed pedelec aanschaften. Stay fit!