Fiat en BMW gaan samenwerken

Een Italiaans-Duitse samenwerking doet de oren spitsen, maar we moeten uw enthousiasme temperen: er zijn geen plannen om de sterke punten van de BMW M4 en Giulia Q te combineren, de samenwerking is van een andere aard.

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) zet zijn eerste eigen stappen op het gebied van autonoom rijden: het haakt aan bij een project van BMW en Intel/Mobileye, waarbij een zelfrijdend platform wordt ontwikkeld. 

Zowel op het gebied van elektrificatie als dat van de auto van de toekomst is FCA een laatbloeier. Tot nu toe vernamen we maar weinig ambitie van de Italianen, maar er lijkt nu een besef te groeien dat ze de aansluiting in de toekomst verliezen als ze op hun handen blijven zitten. Daarom wordt elke Maserati van het volgende decennium 'elektrisch' en stapt FCA nu ook in de zelfrijdende auto. Het tekende met BMW, Intel, en diens dochter Mobileye, een intentieverklaring om een "world leading, state-of-the-art autonomous driving platform" te ontwikkelen. Dit platform wordt schaalbaar tussen level 3 en level 4/5-autonomie, en komt als klantplatform voor derden op de markt: elke fabrikant die niet zelf kan of wil ontwikkelen kan het platform afnemen.

De beslissing samen te werken is geheel in lijn met eerdere uitspraken van FCA-topman Marchionne. Hij heeft altijd al aangegeven dat een eigen ontwikkeling te duur is, en dat co-development de voorkeur heeft. 

Tot dusver vernamen we weinig toekomstvisie van FCA. In de VS rijdt weliswaar een honderdtal autonome Chrysler Pacifica's rond, maar deze zijn van Google/Waymo; FCA fungeerde hier louter als leverancier voor het blik om de autonome hardware heen. Daarnaast liet Chrysler vorig jaar een autonoom proefballonnetje op, maar nu wordt het pas echt concreet qua ontwikkeling. De partijen mikken op een marktintroductie van het platform in 2021.

Vorige week werd bekend dat Intel en Mobileye 100 autonome level 4-auto's bouwen, waarmee op drie continenten getest gaat worden. De carrosserie is nog onbekend, maar het ligt voor de hand dat het iets Italiaans of Duits wordt. Deze 100 Intel-wagens komen bovenop 40 eenheden die specifiek voor BMW gebouwd worden. We vermoeden dat er in het licht van deze deal ook een aantal testwagens met Fiat/Chrysler-logo gaan verschijnen.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6b42e5e6cda', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });