Porsche lanceert dure, maar lichte carbon velg

Eerder dit jaar vroegen we ons af of de carbon velg zijn doorbraak gaat maken. Wel als het aan Porsche ligt, het komt als eerste grote premiumfabrikant met een eigen wiel uit (gevlochten) CFRP.

Er zijn voor Porsche-klanten twee belangrijke redenen om een set carbon velgen te bestellen: voor de heb en om de gewichtsbesparing die het oplevert. Om met het laatste te beginnen: dankzij het koolstofvezel-crashdieet wegen deze helder gelakte kunstwerkjes in de maten 9 J x 20" en 11.5 J x 20" per set 8,5 kg minder dan vergelijkbaar lichtmetaal, een reductie van 20%.

Het wiel bestaat uit twee componenten: het hart van koolstofvezel, met hieromheen de velgrand die uit gevlochten koolstofvezel is opgetrokken. Dit gebeurt bij Porsche niet met de hand - zoals bij Koenigsegg - maar machinaal. De vlechtmachine die dit doet heeft een diameter van 9 meter. Vanzelfsprekend hebben de wielen een centrale wielmoer, aangezien gewicht een issue is. In totaal gaat er 18 kilometer (of 8 m²) aan CFRP (Carbon Fibre Reinforced Plastics/Polymers) in een wiel. En wat zien ze er schitterend uit.

Om de exclusiviteit van het wiel te onderstrepen biedt Porsche hem voorlopig alleen aan op de tot 500 exemplaren gelimiteerde 911 Turbo S Exclusive Series, maar we nemen niet aan dat er een dure machine is neergezet om slechts een paar honderd velgjes te maken. Bovendien is een set vele malen toepasselijker op een GT3 RS dan op een Turbo S. De velg komt in de eerste maanden van 2018 op de markt en kost in Duitsland €15.232,- per set. In Nederland zal dit iets meer zijn, wij betalen immers 2% meer BTW dan de oosterburen. Desalniettemin betaal je voor een speciaal verfje al het vijfvoudige, dus eigenlijk is dit een koopje. Soort van.

Hieronder - als u een beetje door de borstklopperij kunt komen - een video waarin doodleuk wordt geclaimd dat Porsche het wiel opnieuw heeft uitgevonden. Rick Sanchez zou zeggen 'don't break an arm jerking yourself off'.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f6a963bcadf9', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });