In 2008 bedroeg het aandeel diesels in de nieuwverkopen nog 79%. Vijf jaar geleden (2012) was dit gedaald tot 75% en vooral de laatste jaren gaat het hard: in 2015 stond het aantal diesels op 59%, vorig jaar 51,8% en in de eerste helft van dit jaar zaten onze zuiderburen op 46,5% diesels, tegenover 48,5% benzineauto's. Het is voor het eerst sinds 1997 dat de diesel het onderspit delft in de statistieken.
Ironisch genoeg behoudt de diesel enkel in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (goed voor ruim 13% van de verkopen) het grootste marktaandeel. Juist de plek waar de diesel gezien de huidige NOx-hysterie geweerd zou moeten worden.
Waarom is de Belg momenteel dieselmoe? De FEBIAC noemt als oorzaak de afschaffing van de federale premie voor wagens met een lage CO2-uitstoot die vooral ten goede kwam aan dieselwagens. Dit gebeurde reeds eind 2011. Voor meer achtergrond namen we telefonisch contact op met de club, maar helaas was de woordvoerder niet bereikbaar.
Mogelijke andere oorzaken voor de daling zijn betere (benzine-)alternatieven voor de diesel, een kleiner verschil in de literprijs tussen benzine en diesel en wellicht het voorsorteren op milieuzones in binnen- en buitenland. Het is per slot van rekening geen prettig vooruitzicht als je met je auto een gebied niet meer in mag, alleen omdat je de 'foute' brandstof tankt.
Samenvattend kan gesteld worden dat de Belg de keuze niet zozeer met het hart maakt als wel met de portemonnee. Net zoals de meerderheid van de automobilisten overal ter wereld. Nog een aantal feiten over de Belg en zijn voorkeur voor auto's/carrosserievarianten: de Berline (sedan/hatchback, 37%) is het populairst, gevolgd door de SUV (29%). De Break (stationwagen, 17%) neemt de derde plek in. De populairste auto van België is de VW Golf, en de diepe scheidslijn die door België loopt is ook zichtbaar in de autokeuze: de Walen rijden louter Frans, de Vlamingen diverser.
Aan de hand van de meest recente cijfers waren we benieuwd naar de tendens in België: stabiliseren de aantallen zich, blijft de diesel dalen qua aandeel, en hoe ontwikkelt de elektrische- / PHEV-vloot zich? We weten dat ook in België de overheid voornemens is fiscaal voordeel op de PHEV in te dammen, iets waartegen de FEBIAC zich eerder deze maand uitsprak. Zodra we de woordvoerder hebben gesproken zullen we dit deel updaten.