Volkswagen Scirocco keert terug als elektrocoupé met 300 pk

In 2008 blies Volkswagen de legendarische typenaam Scirocco - na een afwezigheid van 14 jaar - nieuw leven in. Op de Nederlandse wegen werd het geen succes, maar wellicht dat onze markt wél warm loopt voor een Scirocco EV.

Sinds 1974 voert VW de typenaam Scirocco, die mooi paste in de klassieke strategie van de Duitsers om haar modellen naar windstromen te vernoemen. In tegenstelling tot andere markten is de in 2008 geïntroduceerde derde generatie in Nederland al vijf jaar niet meer beschikbaar: tegenvallende verkopen en een gebrek aan winstgevendheid noopten importeur Pon de coupé eind 2012 met het spreekwoordelijke kussen te smoren. Kennelijk is er te weinig animo voor wat in feite een Golf met een sportieve tweedeurs-carrosserie is, klanten gaan liever voor de drie- of vijfdeurs Golf GTI of R (-line), en de coupé komt sowieso steeds meer in de verdrukking op de SUV-minnende Europese markt.

Daarom heeft het management een nieuwe strategie uitgestippeld: de volgende Scirocco moet sportief en volledig elektrisch worden: met maximaal 300 pk gelijkwaardig aan een 'R', hoewel er ook lichtere varianten komen, vanaf zo'n 170 pk. Hiermee vervalt volgens ons weer het onderscheidende vermogen ten opzichte van de Golf - die toch ook zeker in puur elektrische vorm zal blijven bestaan - maar ze zullen wel weten wat ze doen bij VW (gaatjes vullen, voornamelijk). Auto Express sprak met VW's ontwikkelingsbaas, Herr Doktor Frank Welsch, die de plannen om de Scirocco-naam te behouden en op een andere manier nieuw leven in te blazen ontvouwde:

For me, we can only use [Scirocco] for a sporty two-door coupe. We are not clear on how we will do such a car, and are thinking whether we do an interesting concept based on our electric platform; this could be a great and fun car.

De Scirocco 4 komt vanzelfsprekend op VW's volledig elektrische MEB-platform, met een bereik dat varieert van grofweg 300 tot 500 km. Zoals het een echte R betaamt zou vierwielaandrijving mogelijk moeten zijn. Dit is sowieso vrij makkelijk bij EV's, mits de maker bereid is twee motoren te gebruiken in plaats van één. Hou je adem er echter niet voor in: de auto komt op zijn vroegst in het volgende decennium, nadat de I.D.-volumemodellen zijn uitgerold. We gokken ongeveer tegen de tijd dat ook de I.D.-hipsterbus het licht ziet.

En nu we het toch over de Scirocco hebben, hebben we meteen een excuus om deze geweldige Blik op de Weg-klassieker-slash-memberberry op te rakelen, op de A7 van Groningen richting Nieuweschans. Uit 1996 alweer, toen Busta Rhymes uit je speakers kwam en de 225 aantikken nog een hele prestatie was. Zeker voor de meer modale modellen.