Wat vooral duidelijk wordt uit de eerste berichtgeving van Reuters is dat we het gepropageerde 'long-haul' aspect met een korrel zout moeten nemen: het bereik ligt tussen 320 en 480 km (200-300 mi) en om deze reden zal de cabine niet voorzien zijn van slaapmogelijkheid. In zoverre wordt het eerste product niet vergelijkbaar met de Actrossen en Scania's die rustig 12 uur per dag draaien.
Om als long-haul truck te kwalificeren moet deze minimaal een bereik hebben van 200 mijl (320 km). Er van uitgaande dat er gemiddeld 80 km/u wordt gereden zou je dus in een uur of vier je accupakket leegrijden. Niet bepaald een volle werkdag, maar toch bestaat maar liefst 30% van alle Amerikaanse truckritjes uit een afstand tussen de 100 en 200 mijl. Over accugroottes wordt niet gesproken, maar met lading praat je al snel over zo'n 300 tot 400 kWh.
In de beginfase zal Tesla zich voornamelijk willen concentreren op de ritjes in vlakke, warme gebieden: van havens aan de Golf van Mexico verder het binnenland in bijvoorbeeld. Voor het echt zware werk door de besneeuwde bergen van Utah (waar je erg veel capaciteit gaat inleveren, tenzij er een manier wordt gevonden het accupakket op een behaaglijke 20 graden te houden) zal de diesel nog wel een tijdje het wapen van keuze zijn. Ook voor de jongens die écht grote afstanden afleggen zien we vooralsnog teveel tekortkomingen in elektrisch trucken, tenzij er een uitgebreid netwerk van stroomkabels boven de snelwegen komt te hangen, of er een mogelijkheid komt hun accu's in een half uurtje op te laden. Aan de andere kant: je moet met een nieuw product niet meteen voor alles een oplossing willen hebben. Baby steps.
Met de huidige stand der techniek lijkt een lange-afstandstruck nog heel ver weg: de prijs van het enorme accupakket ligt vele malen hoger dan dat van een diesel-aandrijflijn, om nog maar te zwijgen over het toegevoegde gewicht en de ruimte die het inneemt. Vooral wanneer je je accucellen stapelt achter de cabine creëer je een enorm drukpunt (dus moet het chassis op die plek zwaar verstevigd worden) en vliegt het zwaartepunt bovendien omhoog, met al dat gewicht ver boven de wielen.
Nee, het beste is nog de accucellen zo veel mogelijk uit te spreiden over het chassis, zoals Mercedes dat doet met zijn elektrische truck. Het productiemodel hiervan komt volgend jaar, met een geschat bereik van 160 km. Maar dat komt vooral omdat de truck een lading van slechts zo'n 4,5 ton draagt. Dat maakt de truck ideaal voor ritjes van binnenstad naar binnenstad. Maar uiteraard moet je ergens beginnen en zullen de mogelijkheden in de toekomst breder worden. Ook ons eigen VDL heeft ambities op het gebied van elektrisch goederenvervoer.
Wat we komende maand gaan zien van Tesla zal voornamelijk interessant zijn uit designoogpunt, aangezien een productiemodel op zijn vroegst ergens in het komende decennium komt. Duidelijk is wel dat waterstofhater Musk niet meegaat in de trend van vrachtwagens met een brandstofcel. Over de truckplannen spreekt Tesla zich zelf niet uit tot het met eigen onthullingen komt. Ze hebben bovendien al hun aandacht momenteel nodig voor de Model 3.
Retuers' verhaal komt op een moment dat een ander media-powerhouse - de Wall Street Journal - een uitermate kritisch artikel publiceert over de veiligheid van Autopilot. In het stuk krijgt Musk de wind van voren: hij zou veel te snel willen en een onveilig product uitrollen. Om deze reden zijn diverse werknemers vertrokken, zij uiten hun grieven anoniem tegenover de WSJ.
Afbeelding: de eerste teaser van Tesla's truck, die Elon Musk tijdens een TED talk onthulde.