Na SUVs komt zonneschijn: DS9 is een limousine

In Genève komt Citroën-afsplitsing DS met iets nieuws, de DS9. Na de DS3 Crossback en de DS7 Crossback is het gelukkig niet nog een SUV. De Fransen hebben alle moed verzameld om u weer aan de sedan te krijgen.

DS9 E-Tense

Na een geslaagde première met leuke auto's trok DS zich de afgelopen twee jaar ineens terug naar het SUV-segment. U mag weten dat wij geen aanhangers zijn van die carrosserievorm, dus het was teleurstellend. Gelukkig gloort er weer hoop aan de horizon, want DS toont de DS9 en die is geen SUV.

Nu is het niet meteen hosanna en in de gloria, want de DS9 lijkt toch verdacht veel op een Citroën met een andere voor en achterkant erop (waarbij we opmerken dat de Citroën waar hij dan op zou lijken niet bestaat). Desondanks is het een mooie auto als we de plaatjes mogen geloven. Op een kwart van voren gezien doet de achterkant een beetje denken aan de CL-modellen van Mercedes. Van achter gezien is het toch echter duidelijk een DS, met de opvallende lichtarmaturen en kruisjespatronen erin.

Opvallende knipoog naar de originele DS uit 1955: hoog in de C-stijl zit net als vroeger het knipperlicht.

E-Tense

Aangezien DS heeft beloofd om alleen maar 'geëlektrificieerde' modellen te leveren, is de DS9 E-Tense een plug-in hybride. De gecombineerde aandrijflijn heeft maximaal 360pk, waarvan de elektrische motor er maximaal 110pk voor zijn rekening neemt. In eerste instantie komt de DS9 echter met een gecombineerd vermogen van 225 pk uit een benzinemotor en de elektromotor die aan een 11,9 kWh-accupakket is verbonden.

China

De DS9 wordt in China gebouwd op de basis van de verlengde Peugeot 508 die daar ook geleverd wordt. Het oostelijke land is ook de grootste markt voor dat soort sedans/limousines. De Fransen zijn echter wel van plan om deze auto in de hele wereld op de markt te brengen. In de tweede helft van dit jaar is de Chinese marktintroductie gepland, daarna is het wachten tot de auto bij ons op de straten verschijnt.