Red Bull Racing heeft eerste slag al gewonnen van Mercedes

Het seizoen is nog niet eens officieel van start, of Red Bull Racing lijkt de eerste slag al te hebben gewonnen. Het team van Max Verstappen vroeg de FIA of de remhuizen van Mercedes wel volgens de regels waren. De Duitsers moeten de boel aanpassen.

Mercedes F1

In Barcelona kwam Mercedes niet alleen met het revolutionaire DAS-systeem op de toe van de voorwielen aan te passen. De Duitsers blijken ook een slimmigheid te hebben bedacht om meer lucht naar de achterremmen en velgen te voeren. Dat kan handig zijn voor het bandenmanagement. De technici en juristen van Red Bull Racing (en overigens ook de andere teams) vechten de race echter niet alleen tijdens het rijden af, het is ook een juridisch steekspel.

Zo ontdekten de onderzoekers van Red Bull dat de omhulsels van de remmen aan de achterkant in een gebied kwamen dat reglementair (artikel 11.5) vrij moet blijven. Ze vroegen aan de FIA of zij dan ook hun remomhullingen konden aanpassen om dat voordeel te behalen. Dat is de beproefde methode om niet als een zeurend kind over te komen en toch te bereiken wat je wilt: of Mercedes geen extra voordeeltje, óf Red Bull ook hetzelfde voordeeltje.

De uitkomst is een richtlijn van de FIA waarin staat dat het door Mercedes (en waarschijnlijk ook Racing Point) gebruikte omhulsel niet volgens de regels is. De teams hebben dus nog tot vrijdag om een nieuwe oplossing te verzinnen.