Zelfs de grootste dieselhater wil deze Alpina D5 S

Er zijn mensen met zo'n charme en charisma, daar moét je wel voor zwichten. Het mechanische equivalent hiervan is BMW-verfraaier Alpina. Ze toverden de reeds fraaie nieuwe 5 Serie om tot D5 S, en maakten zo de 540d die BMW niet heeft.

Alle hysterie en slechte pers ten spijt is er nog steeds een aanzienlijk deel van de wereld dat graag diesel rijdt. Zeker in het segment der zakenlimousines, die zich bij uitstek lenen voor het rijke koppel en de efficiency van een zelfontbrander.

Alpina, de verfijner van all things BMW, nam een 530d met xDrive, en toverden deze met een extra turbo (de B57-zescilinder heeft er nu drie) om tot een 388 pk en 800 Nm sterke krachtpatser. Hier is overigens niets ordinairs aan, want Alpina heeft verfijning hoog in het vaandel staan. 0-100 gaat in 4,4 s en de topsnelheid bedraagt 286 km/u, doch deze waarden worden soepel en relatief geruisloos gehaald. Dit te meer omdat je als klant doorgaans omgeven bent met zacht leer en mooie stiksels.

Tot de komst van de M550d in november is dit de sterkste diesel-Fünfer die je kunt krijgen. Alpina heeft twee echte traditiekleuren: blauw en groen. Voor de D5 S werd dit keer voor groen gekozen, de koets is clean, zonder de witte carrosseriestreepjes die we vaak bij Alpina aantreffen. Prijs van dit alles? Vanaf 87.900 euro (sedan) of 90.400 euro (Touring). Echter, dat is in Duitsland, waar de BTW nog steeds 19% bedraagt en BPM niet bestaat. Reken voor onze markt maar op een bedrag dat royaal in de zes cijfers loopt.

Het is een genoegen om te zien dat tuning helemaal niet ordinair hoeft te zijn, hoewel Alpina wel in een andere tak van sport opereert dan de firma's die zich meer op koolstofvezel spoilers en splitters toepassen. Laat deze auto aan GroenLinks-akela Lot van Hooijdonk zien en je kunt een peuter verdrinken in haar broekje. Hoewel je er dan wel even een elektromotor bij moet liegen, waarschijnlijk. Wat de man op de foto's onder de blauwe Touring doet? Geen idee, maar we kunnen u verzekeren dat hij op het moment van fotoschieten nog gewoon ademde.