BMW reanimeert CSL-label, bring on the M2 CSL

Met oude waardevolle labels moet je voorzichtig omspringen, maar helaas is dat niet iets dat elke autofabrikant snapt. BMW gelukkig wel, voor fans van de Duitsers hebben de drie letters 'CSL' nog steeds iets absoluut magisch. En ze keren terug!

Wanneer je marketeers gaan graven in je heritage, moet je als autofabrikant heel erg oppassen dat ze niet achteloos roemruchte namen op niet-zo-roemruchte nieuwe producten gaan plakken. Renault lette even niet op, en plots werd de legendarische Gordini-naam gereduceerd tot een paar streepjes op een middelmatige Twingo, en Lancia-liefhebbers schrikken nog steeds 's nachts wakker van het feit dat de 'Thema'-naam op een lompe, dikke Amerikaanse Chrysler 300 is gekwakt.

Het moderne BMW mag dan zo zijn nieuwe producten hebben waar we niet vrolijk van worden, het heeft gelukkig nooit toegestaan dat het CSL-label 'geleend' werd voor een product dat niet volkomen episch was. Het begon met de 3.0 CSL uit de jaren '70, en kenners herinneren zich de werkelijk sublieme E46 M3 CSL nog (geweldige Top Gear-review vanaf het Isle of Man, met Clarkson op volle toeren, hier). Deze ultieme M3 - herkenbaar aan het gat in de voorbumper links - werd tussen 2003 en 2004 geproduceerd, kostte belachelijk veel, maar was dan ook belachelijk goed. Rafaël van der Vaart had er één, we weten niet of hij slim genoeg was hem te houden.

Hoe het ook zij: we hebben al bijna 15 jaar geen CSL meer gezien. Dit kwam omdat BMW na de E46 M3 overging op een GTS-label, dat de extreemste versies van de M3/M4 van de laatste twee generaties sierde. Alsof er eerst een CSL-label op zat, maar de keurmeester uiteindelijk besloot dat de producten niet waardig genoeg waren voor deze ultieme badge, maar het kan ook zijn dat het een beslissing is die in de M-directiekamer is genomen, om de een of andere reden.

Voor de volgende extreme 'M' zet BMW de startkabels weer op het CSL-logo: de drie letters 'GTS' gaan er uit, en worden vervangen door 'CSL'. Dit bevestigt de baas van M GmbH, onze landgenoot Frank van Meel, tegenover Road & Track. Dit was al enigszins aan te voelen toen BMW de M4 CS bracht, maar nu hebben we het officieel. Kortom: de derde BMW CSL ooit komt er aan, we hopen vurig in de vorm van een M2 CSL. Deze gaat een paar hele grote schoenen hebben om te vullen.

Volgens van Meel wordt de CSL echt het absolute summum van wat je nog op kenteken kunt krijgen: "CSL [will be] the top-of-the-line track tool, made on the track for the track, just with a number plate [..] With a CSL, you can expect cup tires, coilover suspension, a roll cage, water injection, and a fire extinguisher."

Positief ander nieuws over de 2 Serie tot slot is dat deze zijn layout van achterwielaandrijving behoudt. De volgende 1 Serie staat op het voorwielaangedreven UKL-platform dat MINI en de 2 Serie-treurbusjes momenteel gebruiken, de komende 2 Serie Coupé en Cabrio krijgen dit NIET, zo tekent Motoring op uit de mond van ontwikkelingsbaas Klaus Fröhlich: “I think it (M2) is such a good car, it has such a success in the market, we can’t make enough cars and we are running out of engines at the moment, [..] I think it would be a very good idea to continue that legacy (current 2 Series)”

Praise the lord/buddah/science. Hieronder een aantal plaatjes van de laatste (en enige) M3 CSL om de tijd tot een nieuwe CSL te doden.