Naast de input die voornamelijk door technische universiteiten zoals die in Delft wordt geleverd is een aantal commerciële bedrijven bezig met het Hyperloop-gedachtegoed. Eén daarvan, Hyperloop One (bekend van schandalen en de inmiddels vertrokken Brogan BamBrogan), schreef een global challenge uit, waarvan de resultaten vandaag bekend werden. Het doel was de meest efficiënte/nuttige routes te verzinnen voor het gevacumeerde buizenpostsysteem, en het werden onderstaande tien verbindingen.
In totaal omvatten de routes zo'n 6.000 km aan hyperloop, verdeeld over drie continenten. Het zou grote stadskernen met elkaar moeten verbinden, maar als we naar het kaartje kijken vallen ons vooral twee dingen op: ten eerste is er geen enkele lijn in China en ten tweede ontbreekt de Amerikaanse verbinding van Elon Musk.
Voor dat laatste is een simpele verklaring: Musk gaf de hyperloop aanvankelijk uit handen omdat hij er geen tijd voor zou hebben. Het project kreeg een open source-karakter waar allerlei partijen aan werkten. Onlangs draaide Musk bij toen hij zich realiseerde dat zijn Boring Company best wel eens veel geld kon verdienen aan Hyperloop-tunnels en ging hij zich toch in het project mengen. Het risico dat dit oplevert is dat Musk gaat concurreren met mensen die zijn idee verder uitgedokterd hebben. Dit kan tot samenwerkingen leiden waar beide partijen beter van worden, maar als Musk aan zijn patenten gaat trekken kan hij zijn nieuwe concurrenten ook buitenspel zetten.
Wellicht zette deze laatste gedachte wat kwaad bloed bij Hyperloop One, dat daarom besloot maar zijn eigen koers te varen en Musks eigen route te negeren. Ondertussen wordt er volop gewerkt aan hyperloop-wagentjes, onlangs werd op een testbaan al 324 km/u gehaald. Nog een fractie van de 1.200 km/u die uiteindelijk op de klok moet komen, maar het begin is er.